„Střední škola zdravotnická Ústí nad Orlicí vyučuje i obor sociální činnost, ten ale současný název školy nezohledňuje. Od prvního září proto ponese jméno Střední škola zdravotnická a sociální Ústí nad Orlicí," uvedl vedoucí odboru školství a kultury Martin Kiss.
Nabídnou i služby pro veřejnost
Střední odborné učiliště opravárenské Králíky bude moci poskytovat i praktické služby veřejnosti a získávat tak finance do svého rozpočtu. Mezi nově povolené doplňkové činnosti patří například umělecko-řemeslné zpracování kovů, údržba motorových vozidel, ubytovací služby, mimoškolní výchova a vzdělávání, pořádání kurzů nebo hostinská činnost. Škola tak bude moci lépe využít své hospodářské možnosti a odbornost svých zaměstnanců.
Podnikavý gympl v Žamberku
Také Gymnázium Žamberk se vydalo na cestu rozšíření poskytovaných služeb. Mezi jeho doplňkové činnosti bude patřit polygrafická výroba, vydavatelská činnost, knihařské a kopírovací práce, výroba, rozmnožování, distribuce, prodej, pronájem zvukových a zvukově-obrazových záznamů, ale také provozování kulturních, kulturně vzdělávacích a zábavních zařízení, pořádání kulturních produkcí, zábav, výstav, veletrhů a přehlídek.
Získané mimorozpočtové zdroje gymnázium použije na zkvalitnění výuky, například pořádání koncertů pěveckého sboru a vydání CD pěveckého sboru, pořádání maturitních plesů či vydávání školního almanachu.