Mluví se o ní jako o jedné z dominant centra města. Pražská věž ve své současné podobě v Mýtě stojí už 134 let a teď se dočká opravy. Radnice dosáhla na dotaci a vzápětí zjistila, že její přiklepnutí přišlo právě včas! „Při stavebně technické prohlídce jsme zjistili, že do cimbuří zatéká. Poskytnutá dotace přišla v pravou chvíli," potvrdil místostarosta Mýta Martin Krejza. Obhlídka stavu věže nebyla věc nikterak jednoduchá, radnice musela povolat plošinu.

Opravy se dočká cimbuří malé věže a spojovací most. „Zdivo povětrnostními vlivy degraduje, kolem věže je ochoz, kde dochází k ucpávání svodů a průsakům do zdiva," popsal výsledky průzkumu vedoucí odboru rozvoje města Pavel Kubeš, podle jehož slov se tu usadil i plevel. Kvůli zatékání pak dochází k ničení sgrafit, která se na věži nachází. „Je potřeba to řešit," upozornil Pavel Kubeš.
Náklady na opravu se vyšplhaly na téměř 1,3 milionu korun, zmíněná dotace z ministerstva kultury činí sedm set tisíc korun a opravy mají být hotovy ještě letos.

S opravami Pražské brány se má začít v září a dokončeny budou podle radnice do konce listopadu. Do té doby však Pražská brána zůstává přístupná veřejnosti, turisté mohou věž s vyhlídkou na město navštívit denně vždy v 11, 13 nebo v 15 hodin. „Nahoře na ně pak čeká výstava historických fotografií Vysokého Mýta," informuje infocentrum.

Opraví trhliny

Co všechno se tu během opravy stane? „Budou například vyspárovány trhliny ve zdivu, provedeny nové hydroizolace, vyměněny a opraveny části zděných ploch i klempířské prvky," vyjmenovala mluvčí města Marie Lněničková s tím, že zmíněná částka 1,3 milionu korun se může výběrovým řízením ještě snížit.

Vysoké Mýto si na dotaci z Programu záchrany architektonického dědictví nesáhlo poprvé. Už loni dostali dva miliony na opravu Choceňské věže, jinak také zvané Karasky, která ve své makovici ukrývala poklady a nyní stále září novotou do dáli. „Díky dotaci tak jsme mohli vyměnit střešní krytinu na zvonici a přispěli jsme na kostel sv. Vavřince, nad dům ´Na Střelnici´ a na další dva domy na náměstí," připomněl starosta František Jiraský.