Svou koncepcí, časovým záběrem i náročností zadání je v rámci republiky zcela unikátní. „Soutěžní pracoviště se proměňují ve skutečné staveniště, kde dvoučlenné týmy musí řešit úkoly a vzniklé problémy jako na reálné stavbě. Soutěžní zadání některých oborů na sebe totiž navazují a jednotlivé soutěžní týmy z různých oborů a států musí spolupracovat, což je velmi atraktivní podívaná pro návštěvníky," vysvětluje Lenka Ulrychová z agentury Erudio CZ, která soutěž za podpory Pardubického kraje, města Vysoké Mýto a řady sponzorů a partnerů pořádá. Tradiční oporu a odborné zázemí poskytne soutěži místní VOŠ stavební a SŠ stavební ve Vysokém Mýtě.

Letos své síly změří 60 soutěžících z 18 škol z České republiky, Slovenska a Maďarska. Soutěžit se bude ve stavebních profesích zedník/zednické práce, obkladač, instalatér, montér suchých staveb a truhlář. Nejprve v úterý 20. září vyzdí soutěžní stavby zedníci ze dvou různých materiálů a do nich následně nastoupí montéři suchých staveb, kteří se budou při práci střídat s instalatéry. Na dalších stavbách budou plnit soutěžní zadání obkladači a obkládat koupelnu – sprchový kout vytvořený ze speciálních desek. Truhláři budou ve dvojici pracovat na zhotovení dětské „rostoucí" židličky.

Soutěžící budou mít možnost pracovat s nejmodernějšími materiály a technologiemi používanými ve svém oboru. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout například moderní velkoformátové obklady a dlažbu, moderní sanitární keramiku, koupelnové baterie včetně jejich instalace do ukázkové části koupelny.

Důležitou součástí „stavařského vysokomýtského svátku" bude i tradiční prezentace škol Pardubického kraje s nabídkou učebních a studijních oborů a s praktickými ukázkami řemesel a pozvání žáků základních škol Pardubického kraje na celý program. Odborná i laická veřejnost bude mít možnost získat v průběhu několika dnů informace důležité pro vlastní profesní činnost, výběr vhodného učebního oboru pro své děti nebo i informace potřebné pro výstavbu nového domu, bytu nebo jeho rekonstrukci.

„Srdečně zváni jsou všichni občané a návštěvníci Vysokého Mýta nejen k návštěvě soutěže, ale mohou se hlavně přijít poradit s odborníky ze stavebních profesí. Se zástupci firem zde mohou konzultovat své představy ohledně použití moderních stavebních systémů a technologií při stavbě a rekonstrukci bytu nebo domu, montáži sádrokartonů, zateplovacích systémů, interiérových úprav, rozvodů vody a odpadu, instalace sanitární keramiky, vodovodních baterií, použití moderních typů obkladů a dlažeb včetně výběru módních barev, a dalších designových prvků v koupelnách, při opravách balkónů apod.," uzavírá za pořadatele pozvánku Hynek Míka.