A to jak do velkých, tak ale i menších středisek, jichž je v našem regionu celá řada. V novém seriálu Orlického deníku přibližujeme právě malá střediska, o nichž třeba fandové lyžování a „prknování“ ani nevědí, a přitom je mají vlastně „za humny“.
Už dlouhá léta nabízí příjemné lyžování Ski areál Na Dlouhých Honech, který leží v centru obce Dlouhoňovice asi 3 km jižně od Žamberka nedaleko silnice vedoucí na České Libchavy. První vlek, a dokonce i osvětlení dlouhoňovické sjezdovky byly uvedeny do provozu už koncem roku 1982. Během dalších let bylo v areálu vykonáno obrovské množství práce a dnes mají Dlouhoňovice moderní středisko s umělým zasněžováním i osvětlením a kvalitními sjezdovkami upravovanými rolbou. Lyžaři najdou v Dlouhoňovicích „modrou“ sjezdovku dlouhou 230 m a „červenou“ sjezdovku o délce 400 m (obě s převýšením 48 m), v provozu je vlek „poma“ (kapacita 650 os./hod.) a malý dětský vlek. Sáňkovat je možné na nedalekém kopci vzdáleném zhruba 60 m.
Parkoviště o kapacitě 50 aut je pod vlekem, parkovné se nevybírá. Bufet najdou návštěvníci střediska v části obslužného objektu. Půjčovna a servis lyží je 200 m od areálu v obchodním domě Helia Sport. V Dlouhoňovicích se lyžuje v pracovní dny vždy od 15 do 20 hodin, o víkendech, svátcích a dnech školních prázdnin od 9 do 18 hodin. Kolem areálu jsou situovány také kvalitní upravované tratě pro vyznavače běžek, v obci lze nalézt ubytování, stravování i další služby.
Info o aktuálním stavu střediska na: www.dlouhonovice.cz/sportoviste

(re)