Ve druhém patře Vysokomýtské nemocnice je totiž v plném proudu výstavba dialyzačního střediska společnosti Fresenius Medical Care. Během posledního roku a půl ji provázela řada komplikací, přestavba prostor bývalého operačního sálu ale zdárně pokračuje.

Dvě dialýzy?

Nevzdává se však ani společnost B. Braun, která měla dialýzu původně provozovat. Na sídlišti Družba zakoupila nemovitost a požádala o stavební povolení na rekonstrukci. Kraj však podle informací místostarosty Martina Krejzy na podnět mýtské radnice – vzhledem k probíhajícím soudním sporům - věc předal stavebnímu odboru Městského úřadu v Chocni. Zda vznikne v Mýtě druhá dialýza, zatím není jasné, radnice si však fungování obou středisek představit dovede.

Stavební práce ve Vysokomýtské nemocnici se naplno rozběhly v červnu.

Jejich postup sleduje společnost Fresenius, vedení města i nemocnice každý týden na kontrolních dnech. „Stavba běží podle harmonogramu,“ potvrdil Martin Krejza.

Kolaudace v prosinci

„Aktuálně jsou dokončeny příčky a stropy, začínají se vylévat podlahy a následovat budou rozvody,“ popsal aktuální stav prokurista společnosti Aleš Zacharda. Podle něj by ke kolaudaci mělo dojít v průběhu prosince letošního roku.

Po zprovoznění se uleví především pacientům z Vysokomýtska, Vraclavska, Choceňska a Litomyšlska, kteří budou moci využívat nejmodernější technologie.

Smlouva byla přitom podepsána už v červnu loňského roku s tím, že do roka a do dne bude hotovo. Proces ale zkomplikovalo také odvolání jedné ze stavebních firem, které následovalo po výběru dodavatele stavebních prací. Případem se zabýval antimonopolní úřad a jak se později ukázalo, problém byl v chybějících dokumentech.

Verdikt soudu v listopadu
Vysokomýtská radnice v souvislosti s dialýzou čelí i žalobám ze strany provozovatele ústecké dialýzy, společnosti B. Braun Avitum. Právě ona totiž původně zakázku vyhrála, město ale poté pro nevýhodnost podmínek od smlouvy ustoupilo. Společnost reagovala žalobou, ve které žádá náhradu škody ve výši 20 milionů korun, a následně napadla i platnost nájemní smlouvy ze strany společnosti Fresenius. Za město věc řeší právníci, ve věci první žaloby proběhlo několik stání, naposledy na konci srpna, kde se vyslýchali svědci. Jednání bylo odročeno na 2. listopadu. „Strany mohou do této doby ještě částečně doplnit dokazování a případně soudu zaslat své závěrečné návrhy, v listopadu již lze předpokládat rozhodnutí,“ informoval mluvčí ústeckého soudu Miroslav Trávníček.