RIZIK BYLO MNOHO

Projekt „Měření závislosti dávky záření na nadmořské výšce" měl za cíl zjistit, jak se intenzita záření mění se stoupající výškou. „Změřily jsme, v jaké výšce se nad Českou republikou v době pokusu nacházelo takzvané Photzerovo maximum, tedy oblast nejsilnějšího záření. Bylo to ve výšce 25 kilometrů. To byl zajímavý poznatek, protože toto maximum je pohyblivé a závisí i na ročním období," popisuje výsledky Nikola Lipenská.
Děvčatům se pro projekt podařilo nad
chnout Ústav jaderné fyziky Akademie věd České republiky. Rizik při pokusu bylo mnoho a obě děvčata si jich byla vědoma. „To největší riziko bylo, že se přístroje při návratu poškodí nebo se sonda vůbec nedohledá," upřesňuje Nikola. Nakonec se ale problémy pokusu vyhnuly a balón podle plánů explodoval ve výšce třiatřiceti kilometrů. Pátrací tým jej pak okolo šesté večerní našel nedaleko Mikulova.
S uspořádáním a vyhodnocením výsledků pak děvčatům pomohli právě odborníci. „Práce s nimi byla pro nás velká životní zkušenost," hlásí děvčata.

V JAPONSKU ZAUJAL

Pokus s více než kilogramovým balónem však odborníky zaujal natolik, že jej prezentovali i na odborné konferenci v Japonsku. Vystoupili v sekci, která byla zaměřena na balónové lety. „Po nás byl prezentován projekt balónu s nosností 500 kilogramů, který realizovala japonská národní vesmírná agentura. Byli jsme v dobré společnosti," je si vědoma Nikola a současně se s kolegyní domnívají, že na projektu by se dalo postavit i další zkoumání. „Naměřené hodnoty určitě nějak doplní obraz, který si o tom odborníci vytváří. Současně si otestovali i svůj nově vyvinutý dozimetr. Měl premiéru a nezklamal," doplňuje Nikola.

ÚSPĚCH SI UŽILY

Jak obě dívky přiznaly, takový úspěch nečekaly. Jsou z něj však nadšené. „Bylo to dobrodružství, které jsme si užily. Stálo to hodně času i úsilí. Úspěch v soutěži i zájem o nás o to více těší. Už vůbec jsme netušily, že o naše poznatky z letu bude mít zájem i taková instituce, jakou je Úřad civilního letectví ČR. To nám hodně lichotí," usmívají se. Nad jejich dalšími výzkumy však zatím visí otazník.