Poprvé ve čtyřleté historii projektu na podporu technických a odborných oborů se ho zúčastnili také zástupci sousedního Královéhradeckého kraje – žáci ZŠ Doudleby nad Orlicí.

Během letošních čtrnácti akcí se do této soutěžní a zábavné prezentace řemesel zapojily téměř dvě tisícovky žáků 7. – 9. tříd. V průběhu čtyř let už TECHNOhrátky přiblížily technické a odborné profese celkem 6301 školákům.

„Jsme rádi, že tento projekt si mohli vyzkoušet i žáci z Královéhradeckého kraje. Rivalita obou částí východních Čech patřičně okořenila atmosféru i průběh soutěží. Důležité je, že dětem z Doudleb se akce líbila a někteří už projevili zájem o studium v Žamberku," ocenil manažer projektu TECHNOhrátky Vladimír Zemánek.
 Střední škola obchodu, řemesel a služeb nabídla účastníkům akce velice pestrý výběr stavebních, strojírenských, gastronomických a službových oborů. Právě toto spektrum patří momentálně mezi nejžádanější profese na trhu práce.

Kromě premiérové účasti doudlebských školáků se poprvé TECHNOhrátek zúčastnili také žáci ZŠ nám. A. Jiráska v Lanškrouně. Společně se svými vrstevníky z Dolní Dobrouče, Klášterce nad Orlicí, Králík, Libchav a Výprachtic se na šesti stanovištích seznamovali s vybranými obory a plnili bodované manuální úkoly.
„Chlapci se naučili například zdobit perníčky, míchat nápoje nebo připravit jednohubky.

Děvčata si pro změnu vyzkoušela polyfúzní svařování, řezání stavebního materiálu ytong či vazbu složenou z malých cihliček," popsala část zajímavých aktivit manažerka projektu TECHNOhrátky Helena Bártlová.
Součástí žamberských TECHNOhrátek byla také prezentace klíčového sociálního partnera SŠ obchodu, řemesel a služeb – společnosti Bühler CZ Žamberk.

V průběhu akce svedli školáci bitvy i o dva velké ovocné dorty. Za šikovnost, nasazení i kvalitu v rámci manuálních činností si jeden odvezli reprezentanti Základní školy Dolní Dobrouč.

Druhý, za vítězství ve vědomostním kvízu, získali žáci Základní školy a Mateřské školy Libchavy.