Dar: kola a přilby

Na dopravním hřišti se budou zdokonalovat ve znalostech dopravních předpisů děti z Lanškrouna i různých škol v okolí. Lanškrounští školáci zatím museli za praktickou výukou dopravní výchovy dojíždět do Ústí nad Orlicí. Zajímavostí nového hřiště je dřevěná maketa tramvaje, která bude sloužit i jako  úschovna kol. Včera si na hřišti pilovaly  své znalosti z dopravy děti ze ZŠ Aloise Jiráska. Ta je jednou z mála škol v republice, která dopravní výchovu zařadila jako běžnou součást výuky. Žáci čtvrté třídy mají vedle hodin matematiky či češtiny i předmět Dopravní a zdravotní výchova. Škole věnovala nadace Besip dvanáct kol a dvacet přileb. Otakar Švec, krajský koordinátor Besipu pro Pardubický kraj, při otevření dopravního hřiště podotkl: „Jsem hrozně rád, že toto krásné hřiště vzniklo. Obzvlášť proto, že na Orlickoústecku vloni jedno zaniklo – v Ústí nad Orlicí, dnes je tam vybudované provizorní v automobilní škole. Věřím, že přispěje  ke zlepšení úrovně dopravní výchovy v regionu. Chceme zde letos uspořádat krajskou soutěž, která se bude konat 4. a 5. června, aby se hřiště dostalo do podvědomí dětí i lidí, kteří se zabývají dopravní výchovou."
Protože dopravní hřiště se často stávají terčem vandalů, bude tuto lokalitu pravidelně kontrolovat městská policie a radnice uvažuje o tom, že na ni  upře větší pozornost i městský kamerový systém. Dopravní hřiště sice bude monitorované, ale veřejně přístupné. „Zvažujeme, ve kterých hodinách bude hřiště provozováno, zda se bude na noc zamykat, nebo bude otevřené čtyřiadvacet hodin denně," dodal místostarosta města Bohumil Bernášek.

Dotace z fondů EU

Na stavbu sportovního areálu získal Lanškroun dotaci z evropským fondů. „Generálním dodavatelem celé stavby sportovního areálu, takže i dětského dopravního hřiště a skateparku, byla firma CGM Czech. Dětské dopravní hřiště budovala tato firma,  na skatepark využila subdodavatele – firmu Keramizol Letohrad. Smlouva o dílo byla podepsána v říjnu 2010, kdy začaly přípravné práce, ´gró´ nastalo až v roce 2011,  kdy bylo dokončeno dětské dopravní hřiště i skatepark. Obě stavby jsme zkolaudovali v minulém měsíci," uvedl podrobnosti o stavbě vedoucí investičního odboru na lanškrounské radnici Lukáš Pražan.
Lanškrounské dopravní hřiště a skatepark stály přes pět milionů korun, z toho skatepark zhruba dva miliony korun.