Ústecká automobilka je celorepublikovým unikátem. V registru má už 1200 současných i bývalých studentů, desítka z nich už kostní dřeň darovala a další na odběr čeká. Devět z deseti žáků školy je v registru. Pro vstup do registru studenty získává pedagog Radek Biedla. On i řada jeho kolegů jsou také potencionálními dárci. Za to jim poděkoval ředitel školy Petr Vojtěch, ředitel Orlickoústecké nemocnice Jiří Řezníček, krajská radní Jana Pernicová, Jitka Černohorská z transfuzního oddělení při Fakultní nemocnici v Hradci Králové i primář Hematologicko-onkologického oddělení FN Plzeň Pavel Jindra.

„Plakety berte jako připomínku toho, že jste aktivním způsobem pomohli zachránit lidský život, že jste projevili velikou míru empatie a osobní statečnosti, i toho, že tato škola je na vás pyšná," řekl jim Petr Vojtěch. Aktivitu Radka Biedly ocenila také Jitka Černohorská z hradecké nemocnice: „Naše centrum má necelých deset tisíc potencionálních dárců, odebráno máme devadesát dárců, deset z nich je ze zdejší školy. Nejdřív je k nám pan učitel vozil mikrobusem, později to byl celý autobus. ´Biedlovci´ se u nás stali fenoménem." A stali se fenoménem nejen v Hradci Králové, ale v celorepublikovém měřítku. Orlickoústecko má díky nim, jak prezentoval Pavel Jindra, v republice největší relativní podíl registrovaných potencionálních dárců, dárců i nejvýhodnější strukturu dárců.
Pedagog ústecké automobilní školy Radek Biedla (vpravo). 

Plaketu převzali: Radek Biedla, Hana Hlavová, František Hanus, Tomáš Jetmar, Michael Lorenc, Přemek Král a Lukáš Maleček. Jakub Faltus z Lichkova na svůj den D teprve čeká, nastane 26. listopadu. „Trochu nervozita je, ale zároveň odhodlání někomu pomoci a být užitečný," popsal své pocity mladík.

Ročně v Čechách onemocní některou z forem leukémie asi čtyři sta lidí. Transplantace kostní dřeně pro ně bývá poslední nadějí. Pro více než sedmdesát pět procent pacientů se hledá nepříbuzný dárce v registrech. Ty má Česká republika dva, asi 20 tisíc členů má registr při pražském IKEM, 50 tisíc členů má Český národní registr dárců dřeně v Plzni. Optimální počet pro Českou republiku je 100 tisíc potencionálních dárců.