Starosta Petr Hájek je ujistil, že školní jídelna je monitorována. „Držíme v ruce znalecký posudek, který říká, že budova se může dál provozovat, není v havarijním stavu a v ohrožení nejsou životy ani zdraví všech strávníků," konstatoval.

Školní jídelna na ulici T. G. Masaryka v Ústí nad Orlicí. Zdroj: Lukáš Prokeš

Foto: Lukáš Prokeš

Město stojí před rozhodnutím, zda má budovu opravit, provizorně v létě a připravit se na celkovou rekonstrukci, nebo školní jídelnu přestěhovat do náhradních prostor. „Dokud nebudeme mít na stole stavebně technické posouzení a vyčíslenou náročnost opravy školní jídelny, tak nerozhodneme. Všechny zúčastněné jsem informoval, že rozhodneme nejpozději do třetího dubna," upřesnil Petr Hájek. Do té doby by radní měli mít k dispozici veškeré podklady. „V současné době vidím obě řešení jako vyrovnaná, to znamená padesát na padesát, jak možnost školní jídelnu přemístit, stejně jako tu stávající opravit," dodal ústecký starosta.

V případě, že bude nutné provoz školní jídelny přesunout do bývalé jídelny v objektu Okresní správy sociálního zabezpečení, musí se dořešit, kam se všemi strávníky a navýšit kapacitu dalších školních jídelen ve městě. „Máme připravené varianty řešení," řekl Petr Hájek a dodal, že situace není neřešitelná, ovšem místo už nezbude na veřejnost. To představuje zhruba sto jídel. „Nevím, jak ostatním, ale mně by to nevadilo," je smířená se situací jedna ze seniorek, která si do školní jídelny chodí s jídlonosičem pro oběd.

Objekt byl postaven v 70. letech minulého století v akci Z. Stojí na nestabilním jílovitém podloží, které způsobilo, že loni na podzim došlo ke statickému narušení budovy. V suterénu se objevily trhliny na obvodovém zdivu, zároveň došlo k poruchám na podlaze jídelny.