Dveře informačních center o letních prázdninách otvírá nejen víc českých turistů, ale také zahraničních návštěvníků. Nejčastěji do regionu přijíždějí polští sousedé a Nizozemci, ale personálu „íček" na Orlickoústecku zpestřila den už i návštěva z Japonska, Zan-
zibaru či Madagaskaru.
Podle Českého statistického úřadu loni do regionu zavítalo 17 143 zahraničních turistů a úřad eviduje 41 865 přenocování cizinců. Informace o národnostním rozložení, které jsou k dispozici za celý Pardubický kraj, ukazují, že nejčastěji v kraji přespávají Slováci a Němci. Dalšími zdrojovými zeměmi podle přenocování jsou Polsko, Rusko a Nizozemsko.

Pevnosti táhnou

„Orlické hory jsou místem s tematikou opevnění a vojenské historie před druhou světovou válkou, za kterou směřuje jednoznačně nejvíc turistů. Pevnosti Hanička, Bouda, město Králíky s muzeem opevnění lákají každoročně velké množství návštěvníků," sdělila mluvčí agentury CzechTourism Martina Fišerová. Lákadlem jsou podle ní také cyklostezky a především stezky pro in-line brusle. Příroda a hory jsou atraktivní i díky menšímu pohybu turistů, je tak možné si do sytosti užít krás přírody.

„Nejčastěji cizinci chtějí upomínkový předmět, většinou shání také plán města nebo nějakou mapku," řekla Barbora Soukupová z České Třebové. Důvody návštěvy informačního centra jsou ale podle jejích zkušeností někdy dosti různorodé. „Jednou tady byli cizinci, kteří hledali obchod s krajkou, nebo Rus, který se chtěl podívat na sídliště Borek. Pobýval tam za okupace," vyprávěla Soukupová. V Chocni vzpomínají na zahraniční studenty, kteří měli jako jeden z úkolů navštívit turistické centrum, získat informace a také vyfotit se s personálem.

Pátrají po předcích

Podle Heleny Marešové z lanš-krounského informačního centra patří mezi časté zahraniční návštěvníky Němci, kteří hledají své kořeny. „Přijíždějí se podívat na místa, kde vyrůstali jako malí nebo kde se jim narodili prarodiče. Pátrají po svých předcích," uvedla Marešová. Mezi polskými návštěvníky je rozšířená církevní turistika. „Převažují u nich dotazy na klášter nad městem," zmínil se Lukáš Král z infocentra v Králíkách.
„Íčka" musí být na cizince různých národností připravená. Podmínkou certifikace informačních center je jazyková vybavenost pracovníků. „Jako hlavní cizí jazyk využíváme angličtinu, protože je nejobecnější a nejrozšířenější, dá se říct, že anglicky se teď domluvíme skoro s každým," řekla vedoucí Informačního centra Choceň Jana Havelková. Ať už v angličtině, nebo v dalších jazycích, které personál ovládá, se zahraniční návštěvníci mohou dozvědět o turistických cílech, místních zajímavostech nebo dostat odpovědi na svoje otázky. Zajímají se například o horolezectví, jízdu na koních, paintball nebo rybaření. Standardem bývají letáčky v češtině, angličtině, polštině a němčině.

Hana Strnadová