Mezinárodní matematická olympiáda je nejstarší soutěží svého druhu na světě. Letos se jí zúčastnilo 560 soutěžících ze 101 zemí z celého světa. Po 16 letech se všem členům šestičlenné české reprezentace podařilo získat medaile a v celkovém pořadí české družstvo obsadilo 32. místo. Oproti loňskému ročníku si nadaní čeští matematici o pět příček polepšili.
Medaile získalo všech šest členů naší reprezentace, kterou spolu s Radovanem Švarcem tvořili: Filip Bialas (Gymnázium Opatov), Martin Hora (Gymnázium Plzeň), Viktor Němeček (Gymnázium Jihlava), Tomáš Novotný (Gymnázium Česká Lípa) a Pavel Turek (Gymnázium Olomouc-Hejčín).
Dlouhotřebovák Radovan Švarc, který v nadcházejícím školním roce bude studentem maturitního ročníku na Gymnáziu Česká Třebová, domů přivezl bronz.

„Z úspěchu Radovana Švarce máme samozřejmě velkou radost. Jeho výsledky jsou mimořádné a opakované, je úspěšný ve více soutěžích jak v České republice, tak v zahraničí. Základy má samozřejmě z hodin matematiky na našem gymnáziu, ovšem k úspěchu velmi přispívá i jeho individuální příprava," oceňuje umístění studenta Josef Menšík, ředitel Gymnázia Česká Třebová.
S výsledky celého družstva je spokojený i jeho vedoucí, Jaromír Šimša z Masarykovy univerzity v Brně: „Nepřivezli jsme sice zlato jako v loňském roce, zato jsme získali více medailí a každý z chlapců se může pochlubit oceněním. Navíc obsazení 32. příčky je největším úspěchem českého týmu za posledních deset let."
Česká republika se 124 body se umístila v první třetině výsledkové listiny. První místo obsadili studenti z Číny (201 bodů), druhé byly USA a třetí Tchaj-wan.
(tz, miš)