Utraceno muselo být čtyřicet kusů drůbeže – husy, kachny a slepice. Podle starosty Aleše Zemana šlo o chov na kraji obce. Ostatní chovatele vyzvali, aby drůbež uzavřeli uvnitř.

Jak poznám nákazu? Postižené zvíře má dýchací potíže a trpí ztrátou chuti. Opeřenci masivně hynou v průběhu dne až dvou.

Ptačí chřipka ale na Orlickoústecku zatím velkou paniku nevyvolává. „Dosud se nám vyhýbá a jsme za to rádi," uvedl například starosta Zářecké Lhoty na Choceňsku Petr Kazda. Dostatek informací mají i chovatelé. „Bylo nám řečeno, že musíme veškeré ptactvo uzavřít a zamezit tak styku s případnými nakaženými ptáky. Jiným způsobem se nyní chránit nemůžeme," podotkl Jiří Vaněk ze Svazu českých chovatelů Choceň.

Opatření platí od pondělí, do dneška také musí být v ochranném i dozorovém pásmu hotov soupis drůbeže i ostatních ptáků. Opatření se dotýká i pejskařů, v ochranném pásmu musí být psi na vodítku.

Co dělat? Pokud slepice vykazují známky onemocnění a masivně hynou, musí chovatel kontaktovat veterinární správu. Obrátit se může na strážníky nebo místní obecní úřad. Veterinární správa nechá provést laboratorní vyšetření a na základě výsledků stanoví další postup.

Ptačí chřipka nedá spát nejen lidem

Pardubický kraj – Ptačí chřipka je v Pardubickém kraji potvrzená od minulého týdne. Od té chvíle telefonáty znepokojených obyvatel vyřizují strážníci i veterinární správa.

Jak se moje zvířata nakazí? Většinou nákaza propukne po kontaktu s infikovaným vodním ptactvem. Infikovaní ptáci vylučují virus ve vysokých koncentracích trusem a také nosním a očním sekretem.

Například na tísňovou linku pardubické městské policie volají obyvatelé kvůli ptákům několikrát denně. A nejen kvůli těm skutečně mrtvým.

„MRTVÁ" LABUŤ OŽILA

„Už se stalo, že byla naše hlídka přivolána k Labi, kde měla podle oznamovatelky bezvládně plavat labuť se svěšenou hlavou. Když hlídka na ´mrtvou´ labuť zapískala, pták se probudil a připlul ke břehu v naději, že bude krmení," uvedla mluvčí strážníků Lenka Uskobová.

Panika kvůli mrtvým ptákům nalezeným v přírodě je ale zbytečná. U volně žijících opeřenců se ani příčina úmrtí nezjišťuje.

„Monitoringem máme zjištěno, že virus v republice je. U uhynulých volně žijících ptáků, na rozdíl od chovů, už ale není potřeba dělat další testy. Telefonáty ohledně mrtvých ptáků vyřizujeme denně. V případě nálezu uhynulého volně žijícího ptáka má být mršina likvidována standardní cestou a zajišťuje ji místně příslušný úřad města či obce," říká Josef Boháč, ředitel Krajské veterinární správy Pardubického kraje.