Město před dvěma lety při technické prohlídce zjistilo, že krov Choceňské věže, zvané také Karaska, napadl tesařík krovový a dřevokazné houby. Loni radnice obdržela první dotace, téměř milion korun. Odborná firma vyměnila v krovu věže dožilé pozednice, obnovila ramenáty a trámové rošty a částečně demontovala staré šindele. „Všechny nové dřevěné prvky byly napuštěny biocidním přípravkem, aby se do nich nepustili škůdci," informovala mluvčí města Marie Lněničková.

Choceňská věž.

Choceňská věž. Foto: archiv města

Letos dělníci postupně vymění zbývající napadené dřevěné prvky a na střechu věže dají nové modřínové šindele. Po dokončení tesařských prací odborníci provedou horkovzdušnou termosanaci, aby v báni nezůstali žádní škůdci. „V rámci obnovy město zrestauruje klempířské a pískovcové prvky jako okenní ostění, římsy a opraví na věži fasádu. Zkontroluje se její stav, je z opuky a není omítnutá," doplnila Lněničková. Původní užší báň nahradila v baroku široká kopule. Věž během několika staletí třikrát vyhořela. Do první poloviny 19. století byla její součástí ještě brána a boční věž, které byly ale v roce 1844 zbourány. Podoba brány s dvěma věžemi se ve městě zachovala u Pražské brány.

Město aktuálně žádá na opravu od ministerstva kultury 3,4 milionu korun, zhruba 1,4 milionu korun doplatí ze svého. V následujících letech radnice plánuje s pomocí dotací opravit Pražskou a Litomyšlskou bránu, zbytky hradeb v Jungmannových sadech, Klášterskou baštu a vodárenskou věž. „Bašta a vodárenská věž by se poté mohly zpřístupnit veřejnosti, zatím to není možné," uzavřela Lněničková.