Pavel Ryšavý.Jak ses připravoval na olympiádu po profesní stránce?
Bylo toho hodně, zhruba od Vánoc ležím ve svém hokejovém archivu, na internetu jsem si vyhledával různé zajímavosti o českých sportovcích, na které bychom se chtěli v Soči zaměřit.
Budeš psát pro Deník o všech sportech, nebo se specializuješ? Kolik vás na to bude?
Z Deníku jedeme dva, se mnou ještě vyráží Jaroslav Kára z Brna. Měl bych mít na starosti hlavně hokej a pak sporty, které se budou konat dole u moře – tedy krasobruslení a rychlobruslení. Někdy to ale vyjde i tak, že vyrazím do hor za kolegou, dovezu mu čaj, aby mi tam neumrzl a pomohu s nějakými lyžařskými disciplínami. Těším se třeba na skoky.
Považuješ olympiádu za dosavadní vrchol své kariéry?
Vrchol? Tak určitě :-) Že pojedu na olympiádu, jsem snil zhruba od šesté třídy. Do konce základní školy mi došlo, že to asi opravdu nebude v žádném sportu, tak aspoň takhle. Ne, vážně… Proto tuhle práci děláme, rozhodně je to splněný sen i vrchol kariéry. Víc už sportovní novinář dosáhnout nemůže. Doufám, že si to čtenáři Deníku užijí, budeme se snažit. Každý den by měly vycházet tři strany k olympiádě a aktuality budeme hrnout na web www.denik.cz.
Hlodá v tobě třeba jen malá obava o zajištění bezpečnosti na olympiádě? Přece jen hrozby se objevily.
Myslím, že Rusové si dají zatraceně záležet, aby se při olympiádě nic nestalo. Šílenců s bombami pod trikem se nebojím. Jestli mám z něčeho strach, tak z toulavých psů. V kufru si totiž vezu salám, tak aby mi ho cestou z letiště nesežrali :-)
Komu budeš fandit a jak vidíš šance našich sportovců? Máš odhad, kolik přivezou medailí?
Když sám tuhle otázku pokládám, tak si ani neuvědomuji, jak je těžká. Vidím to tak, že dvě medaile se povedou Martině Sáblíkové, jednou cinkne Karolína Erbanová, dvakrát se bude slavit v biatlonovém areálu, jednu medaili udělá někdo ze snowboardistů a pak ještě určitě i někdo překvapí. Takže optimisticky říkám sedm. Přál bych ji hokejistům, ale i když uznávám Jaromíra Jágra i Petra Nedvěda, mám obavy, že tam to nedopadne. Kanada, Rusko, Švédsko a USA mají přeci jenom vyšší kvalitu. A nepodceňoval bych ani Švýcary.