„Hřiště bude mít rozlohu 108 m2, budou se zde nacházet čtyři herní prvky pro děti a tři cvičební stroje pro dospělé," uvádí Karel Švercl. Atrakce pak doplní několik laviček, stojan na kola, odpadkové koše, lampa veřejného osvětlení a záhony s trvalkami. Herní plocha bude od okolního prostoru oddělena plotem. „Na hřiště umístíme naše prvky pro děti z odolného akátového dřeva  - loď, houpačka, vahadlová houpačka, chůdy a také tři procvičovací prvky pro dospělé, které nám dodává jiná společnost. Výběr prvků byl proveden po konzultaci se zákazníkem," říká Monika Nezdarová, manažerka montáží firmy TR Antoš s.r.o., která byla pověřena stavbou hřiště. Největším prvkem bude prolézačka ve tvaru lodě se skluzem a sítí na lezení.

Dominantou dětského hřiště na Křibu bude loď.Zdroj: Dominika Kubištová

Hřiště už teď chtějí využívat rodiče nejen z křibského sídliště. „Kromě klasických prvků jako skluzavka a pískoviště by se mi na novém hřišti líbila trampolína v zemi a houpačka, do které si miminka můžou lehnout, když ještě nesedí," říká Karolína Chudá, maminka osmiměsíčního Olivera, která bydlí na Trávníku. „Těším se na nové místo, kde si budu moct hrát se synem. Byla bych ale ráda, kdyby v budoucnu vzniknul ve městě například kroužek pro děti do tří let nebo jóga pro děti," dodává.

V dalších letech radnice plánuje stavbu dalších hřišť a odpočinkových míst pro děti. „Letos bychom měli vybudovat sportovní hřiště Na Horách. Příští rok potom dětská hřiště na sídlišti Trávník a Borek a sportovní hřiště u cyklostezky na Lhotce. V roce 2018 bychom chtěli postavit dětské hřiště v parku Na Zámostí," říká Karel Švercl. Stavby jsou financovány z rozpočtu města a dotací. Některá hřiště, jako například Rákosníčkovo, jsou pak placena soukromými společnostmi.

V podobně velkých okolních městech se nachází srovnatelný počet dětských hřišť s podobnými herními prvky jako v České Třebové. V Lanškrouně jsou postavená tři dětská hřiště, workoutové hřiště v parku Za Střelnicí a venkovní tělocvična u Dlouhého rybníka. „Záměrem města je vybudovat rovněž nové malé dětské lanové centrum v lokalitě lanškrounských rybníků," uvádí referentka pro veřejnou informovanost města Jana Frühaufová. Lanškrounská dětská hřiště doplňuje i malá lezecká stěna a dřevěná lanovka. „V Ústí nad Orlicí jsou nově budovaná dětská hřiště realizována jako víceúčelová, například hřiště v Kerharticích nebo na sídlišti Podměstí," říká odborná referentka pro rozvoj města Ústí nad Orlicí Jana Nováčková. To znamená, že u nich lze najít kromě typických herních prvků například i lezeckou stěnu, venkovní posilovnu s pěti cvičebními stroji nebo hřiště na minigolf.


Dominika Kubištová