Už v předloňské anketě bylo jasné, co lidem v tomto prostoru chybí. Zeleň, prostor pro trhy, místo pro odpočinek, ale třeba i veřejné WC. „Očekáváme kvalitní návrhy, které přinesou originální řešení na začlenění území do života města," podotkl starosta František Jiraský s tím, že autor vítězného návrhu by pak měl zpracovat architektonicko-urbanistickou studii.

Víte, že… Původní C. a k. kasárna pěšího pluku zemské obrany byla postavena jako vojenský komplex převážně třípodlažních budov a sloužila i sovětské okupační armádě, která v rámci vlastní údržby provedla mnoho stavebních změn převážně nevhodnou, nekvalitní a nevkusnou formou. V roce 1990 areál přešel do vlastnictví města. „V následujících letech došlo k postupné revitalizaci celého areálu," informuje radnice s tím, že většina vícepodlažních zděných budov získala nové majitele a byla postupně rekonstruována. V areálu tak nyní stojí například sportovní, relaxační a kulturní centrum, supermarket, nedaleko pak Domov pro seniory Ledax či Centrum sociálních služeb.

Sladit dohromady náměty občanů s praktičností prostoru nebude jednoduché, už jen proto, že dříve šlo o uzavřený prostor. Ten teď není možné jednoduše členit na ulice a náměstí. „Zapojování tohoto území do prostředí města je citlivou záležitostí. Například se zde míchá představa klidného vnitrobloku s potřebou dopravní obsluhy," upozornila mluvčí města Marie Lněničková.

MAJÍ NA TO DVA MĚSÍCE

Ze zmíněné ankety, do které se v roce 2015 zapojila zhruba pětistovka občanů, vyplynul návrh zlepšení propojení s okolím a snadnější prostupnost a přehlednost celého území. Lidé také navrhovali konkrétní vybavení – lanové centrum, venkovní cvičební prvky či kluziště. Jak se tehdy nechal slyšet starosta František Jiraský, anketa přinesla množství podnětů a nápadů. Na autorech návrhů teď bude nápady vyhodnotit a zpracovat. „Na architekty v soutěži čeká zajímavá a zároveň náročná výzva," konstatovala Marie Lněničková.

Soutěž potrvá do 18. května, o pár dní později pak zasedne porota složená ze tří nezávislých architektů, městského architekta a zástupce města.