Inspirace „Dnem D"

Burzu filantropie tradičně pořádá Koalice nevládek Pardubicka a Pardubický kraj ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou Pardubického kraje. Burza je inspirována známým televizním pořadem „Den D", v tomto případě se ovšem o podporu donátorů ucházejí neziskové organizace, které mohou získat finanční, materiální nebo jinou formu pomoci, jež povede k úspěšné realizaci jejich potřebných projektů.
Letošní ročník burzy přináší i zajímavé změny. „V Koalici nevládek Pardubicka jsme pro burzu filantropie připravili zcela nové internetové stránky www.burzafilantropie.cz, na kterých se nachází také elektronický formulář, který je nově určený pro přihlašování projektů neziskovek. Stejně tak bude na webu probíhat i hlasování veřejnosti o postupujících projektech do finále burz," sděluje Jolana Štěpánková, předsedkyně pořádající Koalice nevládek Pardubicka.

Veledůležitou a váženou roli mají v burze filantropie také donátoři z řad soukromého a veřejného sektoru, právě oni totiž svými prostředky podpoří realizaci projektů neziskovek. Od počátku konání burz je jejich pravidelným donátorem také Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor. „Na burze filantropie se vždy rodí velmi zajímavé projekty, těším se proto, co nám přinese tento rok. Pro neziskovky, které uvažují o přihlášení, bude zajisté zajímavou informací, že v loňském roce bylo na čtyřech burzách v Pardubickém kraji podpořeno celkem čtyřicet sedm projektů, a to celkovou hodnotou darů milion tři sta devadesát dva tisíc korun. Díky štědrosti donátorů a kvalitnímu zorganizování burz Koalicí nevládek Pardubicka se nám tak v loňském roce podařilo získat pro neziskovky rekordní podporu," bilancuje Pavel Šotola.
Zmíněné zapojení veřejnosti prostřednictvím hlasování o projektech bude probíhat od 18. června do 2. července tohoto roku.

Podzimní kolo

Orlickoústecká a svitavská burza jsou součástí podzimního kola burzy filantropie. Finále burzy pro neziskovky z okresu Ústí nad Orlicí je naplánováno na 7. října. Následně proběhne 21. října burza filantropie určená neziskovým organizacím působícím v okrese Svitavy.
Podzimnímu kolu budou zároveň předcházet také burzy v Pardubicích (10. června) a Chrudimi (17. června), kde je přihlašování projektů již uzavřeno. Neziskové organizace, potencionální donátoři a široká veřejnost proto mohou zavítat již na tyto burzy a zažít zde jejich neopakovatelnou atmosféru.

O projektu

Burza filantropie je transparentní nástroj k podpoře projektů neziskových organizací, který zároveň nabízí setkání zástupců podnikatelského sektoru, neziskových organizací a veřejné správy.
Realizaci celé akce zajišťuje Koalice nevládek Pardubicka, která s Pardubickým krajem burzu pořádá.