Choceň – Město plánuje v letošním roce realizaci hned několika významných akcí. Jednou z nich je vybudování nového vodovodu v místních částech města – Hemže a Březenice, který bude zásobovat téměř dvě stě obyvatel kvalitní pitnou vodou. Lidé, bydlící v těchto místních částech města, jsou dosud odkázáni pouze na své studny, které přestávají mít dostatečnou vydatnost. Celková délka hlavních vodovodních řadů, a to bez přípojek, je skoro 1,3 kilometru potrubí. Součástí této akce bude i oprava povrchů komunikací po stavbě vodovodu.

DŘEVOKAZNÁ HOUBA NIČÍ KROV NAD KAPLÍ

Nutný zásah potřebuje také část choceňského zámku. Zde se plánuje rekonstrukce střechy v jeho nejhodnotnější části, kterou je novogotická kaple Nanebevzetí Panny Marie z roku 1850. Kaple nyní slouží jako obřadní síň města Choceň. Krov nad kaplí, napadený dřevokaznou houbou a hmyzem a netěsná střešní krytina, se bude rekonstruovat. Odborný zásah potřebuje taktéž ozdobná kamenná pískovcová atika s litinovými ozdobnými sloupky, která je vlivem povětrnosti značně poškozená a dočká se tedy restaurování.

MARIÁNSKÝ SLOUP POPUTUJE DO ATELIÉRU

Dominanta náměstí si žádá záchranu. Celý sloup se sochami bude demontován, některé části se zrestaurují, u nenávratně poškozených částí se vyrobí jejich kopie sekané z přírodního kamene.