DOBRÁ ZPRÁVA

"V současné době nás brzdí v práci počasí a namoklý terén," potvrdil v polovině listopadu hlavní agronom akciové společnosti Podorlicko Mistrovice Karel Polák, že slíbený termín ve spolupráci s firmou Bocus splní.

„Zemědělská společnost z Mistrovic dodržela dohodu s městem a uplynulých dnech traktory odvážely vybagrovanou zeminu splavenou mnohaletou erozí z polí nacházejících se právě nad poldrem. Jakmile práci dokončí, tak bude obnovena původní kapacita poldru, potřebná k zadržování povrchové vody při déletrvajících deštích," sdělil starosta. Zvýšenému odtoku vody z poldru zabrání také víko na přepadu, které tam chybělo.
Další opatření na sebe podle starosty Fialy nenechá dlouho čekat: „Projektanti prověřují možnost svedení alespoň části povrchových vod z Bocusu do poldru, protože při prudkém dešti bahno protéká do území mezi poldrem a hasičárnou, a tato skutečnost určitě přispěla k lokálním záplavám."

ROVNOU DVAKRÁT

Voda z přívalových dešťů v polovině letošního roku zaplavila domy, bývalou pilu, prohnala se vícekrát i hasičárnou na Orlici. „Poldr je tam sedmnáct let, a nikdy to neudělalo, až letos. Dvakrát," komentovala na konci května situaci obyvatelka jednoho z domů na Orlici. Škody na majetku obecním i soukromém se vyšplhaly do statisíců korun.

(na, zr)