Kde je zákaz?Milovníci automatů a herního vzrušení si na mnoha místech Orlickoústecka „neškrtnou". Zákaz hazardu platí v Králíkách, Lanškrouně, Ústí nad Orlicí, Vysokém Mýtě a nově i v Žamberku. Výjimkou ale nejsou ani obce – hazard je zakázán v Červené Vodě, Nekoři, Těchoníně i Dolní Dobrouči. Zdroj: www.mfcr.cz

Kdo by ale čekal, že mávnutím kouzelného proutku zmizí všechny výherní automaty, je na omylu. Vyhláška sice nabude platnosti 4. března, praxe ale vypadá jinak. Stávajícím pěti provozovatelům jejich povolení „dojde“ do doby své platnosti a nikdo nový už povolení k provozování binga, technických her, živých her a turnajů malého rozsahu nedostane. „Poslední povolení bude končit 30. června 2019,“ uvedl starosta Žamberku Jiří Dytrt.

Hazard v Žamberku regulovali už před sedmi lety, kdy radnice určila lokality, kde se může provozovat. Při postupném úbytku heren ale bude vedení města muset počítat s druhou stranou mince.

„Příjmy z hazardu pro město znamenaly roční příjem ve výši dva a půl milionu korun. Kompletní výtěžek jsme vždy rozpustili mezi sportovní organizace, a to formou jednorázového příspěvku, který nahradil zrušené příspěvky od Sazky,“ podotkl starosta s tím, že zastupitelé s výpadkem peněz počítají. „S velkou pravděpodobností ho nahradíme z rozpočtu města. Automaty často ničí celé rodiny a způsobují sociální problémy ve společnosti,“ zdůvodnil rozhodnutí zastupitelstva Jiří Dytrt.

Žamberk se tak zařadil po bok Lanškrouna, Králík či Ústí nad Orlicí, kde už hazardním hrám pár let pšenka nekvete. Konkrétně v Ústí kvůli zákazu hazardu dokonce před třemi lety pořádali referendum, ke kterému však nedošel potřebný počet občanů. I přesto jej zastupitelé od ledna 2015 zakázali, stejně jako v Žamberku takzvanou „pomalou smrtí“, tedy postupným vyprcháním povolení.

PROVOZOVATELE HLÍDAJÍ

Herny jsou nyní pod drobnohledem ústeckého spolku Spousti, který právě o zákaz heren v Ústí bojoval. Členové spolku na sklonku loňského roku již podruhé podnikli výpravu po ústeckých hernách, aby zjistili aktuální stav. Konstatovali, že zatímco před komunálními volbami roku 2014 bylo na území města 180 herních zařízení ve dvanácti provozovnách, po dvou letech platnosti vyhlášky k 27. prosinci 2016 je už pouze 95 herních zařízení v osmi provozovnách.

Jednotlivé herny na vyhlášku reagovaly různě. Jak poukázal Robert Osman ze zmíněného spolku, v jednom z barů například automaty nahradily kulečníkové stoly. „Výměna automatických strojů, pro jejichž ovládání není potřeba nic jiného než peněz, za stoly pro společenskou hru, která vyžaduje určité řemeslné dovednosti, představuje symbolickou změnu kurzu od individualistické bezohlednosti k odpovědnosti za kultivované společenství,“ řekl Robert Osman.