Dva měsíce trvalo, než za pomoci dvou „kouzelných" dědečků dostal loď do australského Cooktownu. A teď chce znovu vyplout!

Peníze díky dárcům

Vše je ale o penězích. Ty se Martin snaží sehnat nejen prací a svými přednáškami, top volbou se ale ukázala být sázka na Startovač.cz. O co jde? Martin Doleček svým projektem Zachraňte Alyi! oslovil širokou veřejnost s prosbou: „Alya nešťastně ztroskotala na půl cesty kolem světa a bez vás už nedokáže vyplout. Pomozte dokončit její sólovou plavbu kolem glóbu!" Díky 226 lidem, kteří si vybrali jednu z šestnácti možností podpory, už nasbíral 87 procent z potřebných čtyř set tisíc, které na dokončení svého snu potřebuje.

Zbývá tedy posledních padesát tisíc korun, o které námořní svéráz usiluje prostřednictvím crowdfundingu. Lidé si mohou jako odměnu vybrat třeba tričko či mikinu s obrázkem Alye a Martinovým oblíbeným mottem „Cesta bez překážek nikam nevede", ztroskotanou keramickou plachetničku či za deset tisíc korun večeři s kapitánem.

Do ukončení projektu na Startovači zbývá ještě měsíc a následující plány jsou jasné. „Do Austrálie se chystám v červenci a v půli září bych chtěl vyplout dál," říká Martin Doleček s tím, že loď nyní čeká oprava, poté bude následovat spuštění na vodu a doladění zásob. Osamělá plavba bude trvat přibližně šest až deset měsíců.

Cílem je vrátit se s Alyou zpátky do Čech. „Čeká mě ještě velká dálka, Indický oceán, Mys Dobré naděje a zase Atlantik, ale věřím si a věřím své lodi," neztrácí nadšení kapitán, na jehož lodi se objeví i jména štědrých dárců.