Realizace projektu začala loni v létě, spočívala v přestavbě bývalé lékařské vily, v níž bude nově poskytována ambulantní a rehabilitační psychiatrická péče. Tyto služby se do ní přestěhují z Albertovy vily, kde psychiatrické oddělení sídlí. „To je nejstarší objekt v areálu, je v naprosto nevyhovujících podmínkách. Lékařská vila sloužila jako bytový objekt, ale pro tento účel nebyla využívána, proto jsme se rozhodli ji využít a přesunout do ní prozatím alespoň rehabilitačně – ambulantní část psychiatrické péče. Přesune se tam ambulance a všechny aktivity, které máme pro lůžkové pacienty a v budoucnu i pro ambulantní pacienty," vysvětlil ředitel ústavu Rudolf Bulíček.

VILU UKÁŽÍ VEŘEJNOSTI I ODBORNÍKŮM

Léčebný režim psychiatrických pacientů zahrnuje například skupinovou psychoterapii, ergoterapii, socioterapii nebo nácvik běžných denních aktivit.
Modernizované prostory si bude moci v sobotu 17. září prohlédnout veřejnost při dni otevřených dveří. O den dřív se tam uskuteční odborná konference.

Lůžková část psychiatrie prozatím zůstane v Albertově vile. Albertinum, které je příspěvkovou organizací Pardubického kraje, s ní má ale jasné plány.
„Už je zpracovaná studie přístavby lékařské vily pro lůžkovou část," naznačil Rudolf Bulíček a Vladimír Fabián ho doplňuje: „Ve spolupráci s Pardubickým krajem bychom rádi realizovali z prostředků fondů EU k novému objektu psychiatrie přístavbu lůžkové části pro psychiatrickou a vyžadovanou gerontopsychiatrickou péči. V těchto dnech již probíhají přípravné činnosti pro zpracování projektové dokumentace pro realizaci stavby v předpokládané hodnotě asi 120 milionů korun." Zda budou plány realizovány, bude jasné až počátkem roku 2018. Albertinum také plánuje opravy střech jednotlivých objektů.

V uplynulých letech byla provedena revitalizace zeleně v lesoparku a došlo k zateplení několika objektů. Loni byla dokončena modernizace plicního lůžkového oddělení dlouhodobé péče včetně přístrojového vybavení.

Albertinum bylo založeno už v roce 1905. Pečuje o pacienty s plicní diagnózou, dlouhodobě a chronicky nemocné a pacienty s duševním onemocněním.