Otevřené dveře bytu, drzá zlodějka a na problém bylo zaděláno. Seniorka, která v Pardubicích očekávala příchod pečovatekly, jí chtěla usnadnit příchod, jenže toho zneužila zcela jiná žena.

"Starší žena čekala na pečovatelku, která ji pravidelně navštěvuje v domluvený čas kvůli převazu dolní končetiny. Nemocná seniorka ji tak jako každý den předem pootevřela dveře, jenže místo ní dovnitř vešla nezvaná návštěva, která využila příležitosti, a prohledávala vedlejší místnost, kde nikdo nebyl," uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Zlodějka by málem měla volný pohyb, kdyby pečovatelka nepřišla a pohotově nezareagovala. Cizí žena v bytě ji sice překvapila, ale stihla zavřít dveře a ihned přivolat na místo policejní hlídku.

Ilustrační foto
Dělníci zranění po výbuchu se už vrací domů

"Přivolaní policisté podezřelou osobu zadrželi, zadokumentovali pootevírané skříňky i zásuvky a eskortovali ji do budovy krajského ředitelství. Kolegům z obvodního oddělení už nebyla neznámá. V uplynulém týdnu s ní řešili podezření z kapesních krádeží, kterých se měla dopustit v centru Pardubic," doplnila Eva Maturová.

Událost měla šťastný konec. Ošetřovatelka zachovala chladnou hlavu a policisté byli na místě rychle. "Jak odvážně se pečovatelka zachovala i co se mohlo stát ve chvíli, kdyby se podezřelá začala bránit, takové úvahy přichází až nyní, ale naštěstí k žádné agresi nedošlo. Seniorka i pečovatelka jsou v pořádku, třicetiletá žena si ve zkráceném přípravném řízení převzala podezření z trestných činů porušování domovní svobody a krádeže ve druhém odstavci ve stádiu pokusu, za což ji hrozí až tříleté vězení," doplnila policejní mluvčí.

Šejdíři i na na telefonu

Policie varuje i před dalšími zločinci. Ti své podnikání v minulých dnech rozjeli na Svitavsku.
Za jediný den stihli podvodníci obelstít dvě ženy ve věku 62 a 83 let na Moravskotřebovsku. Podezřelí měli ze seniorek peníze vylákat pod legendou, že člen jejich rodiny je ve finanční tísni, a že si sám nemůže pro peníze přijít, proto posílá své známé.

"Legendu si upravují dle aktuální potřeby. Ve zmiňovaných dvou případech se jim touto lstí povedlo vylákat finanční hotovost v částce 280.000 tisíc korun. Troufalost těchto lidí je zarážející, když k mladší z žen neváhali poslat vozidlo taxi služby, aby jim zajela peníze vybrat přímo z banky, když je neměla u sebe. V obou případech došlo k osobní předávce peněz mezi poškozenými ženami a mužem, který se vydával rodinného známého," uvedl mluvčí policie Ondřej Zeman.

Motorkář letěl vzduchem desítky metrů a pak ještě vrtulníkem. Přehlédl mostek

Policisté proto nabádají k obezřetnosti: "V případě, že se někdo po telefonu vydává za vašeho rodinného příslušníka a hovor vede ze skrytého čísla, zavolejte zpět tomu, za koho se vydává. Dávejte si pozor na to, aby jste volajícímu neřekli jméno vašeho syna, dcery nebo vnuka či jiného příbuzného nebo známého. Zeptejte se ho, jak se jmenuje, popřípadě, kdy jste se viděli spolu naposledy. Pokud ještě nemáte uloženy telefonní čísla na své blízké, udělejte to. Snadněji ji pak můžete zavolat a ověřit si, zda skutečně pomoc potřebují," dodává Zeman.

Podvodníci nevyužívají ke svým lstem jen telefonů. Vydávají se za různé opraváře, pracovníky úřadu nebo jiných služeb. V situaci, že vám někdo takový zazvoní na dveře a nebyl z vaší strany očekáván, využívejte dveřní kukátko a člověka si řádně prohlédněte. Nechte si předložit služební průkaz instituce, na kterou se pracovník odvolává, a sdělte mu, že si nejprve jeho totožnost ověříte u jeho zaměstnavatele nebo přímo na polici, na linku 158. Pokud si stále nejste jisti, a službu jste si neobjednali, raději vše odmítněte.