Okresní soud v Pardubicích poslal v pátek do vazby 24letého Ukrajince. Právě on je pachatelem přepadení, při kterém byla brutálně zbita 50letá žena.

K útoku došlo ve středu 30. srpna v odpoledních hodinách v lesíku u Trnové za obchodním domem Globus v Pardubicích.

Útočník na jízdním kole míjel ženu a požádal ji o cigaretu. Žena jeho žádost odmítla, pak však viděla, že muž před ní zastavuje a vrací se k ní. Pokusila se tedy otočit a vrátit se zpět k obchodnímu domu. To už ale nestihla. Pachatel ji došel, požadoval mobilní telefon, aby si prý mohl zavolat. I pak byl odmítnut a následoval útok, který byl veden takovou silou, že žena ztratila vědomí. Našly ji až dvě dívky ve chvíli, kdy zcela dezorientovaná a viditelně zraněná bloudila lesem.

Místo, kde ji pachatel napadl, musel v podrostu dohledat až psovod. Od té doby kriminalisté pátrali po pachateli. Jejich jediným vodítkem bylo, že pachatel měl mluvit rusky a mělo jít o muže ve věku 25 - 35 let. Do hledáčku policistů se dostal o pár dní později.

Jedna z pěšin vedoucí k sídlišti Nová Trnová. Právě v tomto lesíku se přepadení odehrálo.
Leží u Trnové nový pardubický temný Sherwood?

Po přepadení mířil Ukrajinec na východ

Pachatel padl policistům do rukou v České Třebové, kde jej kontrolovala policejní hlídka. Cizinec neměl doklad totožnosti a skončil proto v zařízení ministerstva vnitra ve Vyšních Lhotách. Úplně bez dokladů však také nebyl. Našla se u něj nejen peněženka, ale také doklady ženy, jejíž přepadení vyšetřovali pardubičtí kriminalisté. A tak zase rychle putoval zpět do Pardubic do výslechové místnosti a před soud.

Hrabal se v popelnicích

„Soud vyhověl návrhu státního zástupce a obviněného vzal do vazby útěkové a předstižné, z obavy, že by mohl utéci, protože nemá stálé bydliště, a také kvůli obavě z opakování trestné činnosti vzhledem k jeho sociální situaci,“ uvedl soudce pardubického okresního soudu Jan Šlosar.

Ukrajinec neměl u nás stálé bydliště ani zaměstnání. V den přepadení měl údajně jet k prodejně Globus vybírat popelnice, kde hledal jídlo. K útoku tak došlo zcela náhodou, pachateli za něj ale hrozí až deset let vězení.