Strážníci v roce 2016 řešili celkem 612 událostí. Zaměstnalo je mimo jiné 49 případů pomoci zvířatům, 45 nálezů, 140 žádostí o asistenci ze strany PČR, 45 asistencí u dopravních nehod. Na poplatcích (sankce, parkovné, tržnice) bylo vybráno více než 2,2 milionu korun.

Z jejich zveřejněných statistik roku 2016 pak vyplývá, že strážníci vyjížděli celkem k šedesáti opilcům, třináctkrát pak s nimi mířili na Protialkoholní záchytnou stanici do Pardubic. Podle velitele strážníků Jaromíra Antla jsou takové případy problematické.

„Je to daleko, hlídka je na výjezdu tři až čtyři hodiny a ve městě pak chybí," zhodnotil velitel strážníků.

Vedle toho strážníky trápí podomní prodejci, kteří „nabízejí" elektrické energie, a také špatně parkující řidiči. Ti se loni museli vypořádat s novou značkou K+R (Kiss and Ride aneb Polib a jeď), jež slouží k zastavení rodičům, kteří vezou děti do školy. Podle Jaromíra Antla se značka osvědčila, padlo u ní ale i dost pokut.

Co se však v loňském roce nepodařilo, bylo doplnění týmu městské policie.

HLEDAJÍ NOVÉ KOLEGY

Radní Vysokého Mýta rozhodli o zvýšení počtu o dva nové strážníky. „Z malého počtu přihlášených se ale nepodařilo vybrat vhodné kandidáty. Při výběru jsme totiž nároční a podrobujeme je psychologickým testům, což jiná města obvykle nedělají," uvedl starosta František Jiraský s tím, že letos bude nábor vyhlášen znovu.
Zároveň ocenil i práci dvou asistentů prevence kriminality, kteří působí především ve vyloučených lokalitách. Ve městě jsou i čtyři kamery a jeden mobilní kamerový bod. Podle starosty snížení kriminality ve městě pomohlo i dřívější rozhodnutí samosprávy o zrušení heren na území města.

Nejvíc nehod na VysokomýtskuVysokomýtsko je za rok 2016 oblastí okresu Ústí nad Orlicí, kde se událo nejvíce dopravních nehod – 189. Loni při nich zemřeli dva lidé, 12 bylo těžce zraněno a 60 lehce zraněno. „Nejčastější příčinou nehod je nevěnování se řízení," uvedla mluvčí policie Lenka Vilímková s tím, že u devíti loňských nehod figuroval alkohol.
Policisty z obvodního oddělení pak nejvíce trápí krádeže peněženek a kabelek v obchodních domech. Loni řešili 10 násilných trestných činů, celkem pak 280 trestných činů. „Objasněnost trestných činů je 62 procent," uvedl vedoucí oddělení Filip Perout.