Justice čin posoudila jako pokus o vraždu. Motivem údajně byly sousedské spory. Při požáru se zranili čtyři lidé. Jak vyplývá ze soudní databáze, soud stížnost označil za zjevně neopodstatněnou.
Hovorka tvrdil, že justice přistupovala k důkazům tendenčně a uložila mu nepřiměřeně vysoký trest. Zapálením domu chtěl jeho obyvatele prý jen vystrašit a způsobit jim škodu, nikoli je zabít. Podle ÚS je však verdikt v pořádku.
"Nic nenasvědčuje tomu, že by ve spravedlivém soudním řízení nebyla stěžovateli řádně prokázána vina, ani že by mu nebyl uložen přiměřený trest," stojí v usnesení.
V kauze figuroval také druhý obžalovaný Roman Klimeš. Podle státního zástupce právě on kvůli sousedským sporům navedl Hovorku k zapálení chatky a slíbil mu za to 10.000 korun. Soudy ale Klimeše zprostily obžaloby.
V chatě byli čtyři lidé včetně dítěte. Hovorka počkal, až se v domku zhasne, poté polil vchodové dveře benzinem a podpálil je. Oheň se šířil na verandu i do vnitřních prostor chaty. Obyvatelé se před požárem zachránili skokem z okna ložnice v podkroví. Jedna žena se těžce zranila, nezletilý chlapec lehce. Další dva muži se zranili při hašení požáru.
Klimeš v minulosti popřel, že by Hovorku, devatenáctkrát trestaného recidivistu, navedl. Hovorka se ke spáchání útoku přiznal, ale popíral vražedný úmysl.