Obec Vysočina, která se pyšní druhým místem v celostátním kole soutěže Vesnice roku 2015, má 687 obyvatel. Z toho je 57,4 procenta rodáků. Největší podíl tvoří mladí lidé ve věku do 30 let a senioři nad 60 let. „Musíme se snažit o to, aby zejména mladí lidé od nás neutíkali jinam. Proto jim nabízíme stavební parcely – ve Rváčově jich je devětatřicet a zájem je velký. V každé naší místní části máme dětské hřiště, skvěle tu fungují spolky. Myslím, že velkou roli hraje i citový vztah, který rodáci ke své obci mají," míní starosta Vysočiny Tomáš Dubský.

K obcím s vysokým procentem rodáků patří na Chrudimsku třeba Kameničky nebo Jeníkov, kde se mohou chlubit šedesáti i více procenty.

Na opačném konci statistických tabulek jsou vesnice ležící v těsném sousedství větších měst. Příkladem jsou Sobětuchy, kde žije pouhých 28,4 procenta rodáků. Obec, ze které lze pěšky dojít do Chrudimi za necelou půlhodinu, je pro svou dostupnost vyhledávaná stavebníky. „Největší boom je už za námi, ale stále v Sobětuchách máme parcely v majetku soukromých osob. Stále se někdo ptá na pozemky k výstavbě," řekl starosta Sobětuch Jiří Sokol. O případné migraci obyvatelstva z této obce nemůže být ani řeč. „Nechci říkat, že jsme předměstí Chrudimě, protože jsme samostatná obec. Ale pravda je, že naši lidé žijí na vesnici, a přitom to mají do města kousek," dodal starosta Sokol.