Zaparkovat před branami či uvnitř Fakultní nemocnice Hradec Králové se stává pro řidiče stále větším oříškem.

S nedostatkem volných míst pro stání se potýkají jak pacienti, návštěvy, tak i samotní zaměstnanci. Problém se však týká celého provozu nemocnice.

„Do nemocnice v poslední době jezdím často. S parkováním je tam někdy hrozný problém. Člověk krouží od vedlejšího vchodu k hlavnímu a někdy se modlí, aby bylo volné místo alespoň u řeky," svěřil se se svými zkušenostmi František Novák. Nemocniční areál se neustále rozrůstá. Další případné stavební úpravy či výstavba nových budov, to by mohlo přispět jen k prohloubení celkového problému s parkováním. Vedení chce situaci řešit a chystá se s radnicí jednat o možných variantách, jak parkovací místa rozšířit. „Opravdu považuji parkování za vážný problém," uvedl ředitel nemocnice Vladimír Palička.

Podle něj bude důležité, aby se při jednáních se zástupci města podařilo najít řešení, které areálu nemocnice odlehčí. V neposlední řadě, aby se předešlo ještě větším problémům.

Zaparkovat auto před branami nebo uvnitř Fakultní nemocnice v Hradci Králové stojí často řidiče velké nervy.

Problém s nedostatečnou kapacitou parkovacích míst řeší ovšem i samotní zaměstnanci nemocnice.

Postupem času by situace mohla být neúnosná. A i proto se nové vedení nemocnice ve spolupráci s městem tímto tématem vážně zabývá.

„Problém je přitom širší - v těsné návaznosti areálu FN postavila Univerzita Karlova první objekt nového Kampusu a usiluje o finanční zdroje pro další etapu," upozorňuje ředitel FN Vladimír Palička na to, že se okolí nemocnice stává čím dál víc exponovaným místem.

V neposlední řadě se nedaleko nalézá i areál Univerzity Hradec Králové či Fakulta vojenského zdravotnictví. Parkovací místa jsou potřeba pro všechny tyto velké areály. Vladimír Palička upozorňuje i na to, že jen někteří mají parkovací místa vyřešena.

V každém případě o současném stavu ředitel nemocnice již jednal s primátorem města Zdeňkem Finkem. Na tomto setkání padlo ujištění, že se v dohledné době svolá schůzka, na které se všichni zainteresovaní pokusí najít možná budoucí řešení.

Varianty řešení

Problémy s parkovacími místy v okolí nemocnice může vyřešit několik uvažovaných řešení.

„V zatímních úvahách figuruje stavba parkovacího domu v lokalitě před vjezdem do FN nebo podzemní parkoviště pod případnými novými pavilony," uvedl ředitel nemocnice. Podle jeho slov slouží i jako inspirativní příklad parkoviště, které vybudovala Univerzita Karlova v první etapě výstavby nového Kampusu.

Nicméně není vyloučeno, že by při jednáních nemohly vzniknout i jiné řešení, které by přineslo řidičům úlevu od častého tápání, kde zaparkovat.

Přestože se vedení nemocnice a města situací zabývá, nelze čekat, že změna nastane v nejbližší době.

„Není to vůbec jednoduché a nelze čekat, že situaci zvládneme v řádů týdnů či měsíců. Intenzivně na tom pracujeme," ubezpečil Vladimír Palička s tím, že se místem i celkovou formou parkování vážně zabývá.