Pernštejnská truhla v podzemí pardubického zámku je raritou. Jinou takto zachovanou pozdně gotickou truhlu byste totiž 
v České republice hledali marně. Na zámek se dostala někdy na přelomu 15. a 16. století a od té doby své místo v podzemí neopustila.

Pokladnici obestírá tajemství. Asi největší záhadou je, jak se do prostoru pod kaplí vlastně dostala.

„Existuje několik teorií. Mohla být na místo přenesena po částech, mohla být sestavena až na místě nebo byla vybourána díra, která pak byla zazděna," uvedl ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.
Pernštejnský trezor má pět zámků, je 4,5 metru dlouhý a přes metr široký. Podle Tomáše Libánka dokládá důležitost rodu Pernštejnů na počátku 16. století.

Kromě finanční hotovosti prý byly v truhle umístěny i důležité dokumenty nebo liturgické předměty.

Záhadou také je, jak mohla pokladnice přežít přes 500 let v tak dobrém stavu. Do současnosti se nejspíš zachovala nejen díky stabilnímu klimatu, ale především proto, že již 
od dob Viléma z Pernštejna nemohla truhla vzhledem ke svým rozměrům sklípek opustit.

„V místnosti, kde je truhla umístěna, se teplota po celý rok pohybuje od 13 do 18 stupňů Celsia. Důležitá je také vlhkost vzduchu, která musí být mezi 35 a 55 procenty," vysvětlil Tomáš Libánek.

PROČ POD KAPLÍ?

Umístění pod kaplí prý také není náhodné. Je to totiž prostor střežený boží silou, ke které se v období středověku vše vztahovalo.

„Aby se člověk dostal k pokladnici, musel projít přes kapli. Byla to jakási psychologická bariéra," poznamenal ředitel muzea.

A kdy by si případný zloděj odnesl nejvíce? Nejtučnější zisk by prý v truhle byl kolem roku 1540.

Unikátní mobiliář zatím mohlo vidět jen několik málo lidí. Východočeské muzeum ale nyní připravilo prohlídky, které umožní truhlu spatřit 90 návštěvníkům. „„Pernštejnská truhla je v problematickém místě pod kaplí Tří králů, kde není ideální proudění vzduchu.

Přítomnost většího počtu lidí se samozřejmě projeví změnou klimatu a je nutné před další prohlídkou nechat větší časový odstup, aby vlhkost mohla pozvolna klesat. Prohlídky jsme proto naplánovali pro skupiny po deseti lidech a jednoho průvodce s intervalem dvě hodiny," řekl Libánek.

Celkem se uskuteční devět prohlídek, a to v pátek 30. září, sobotu 1. října a pátek 7. října. „Prohlídky je potřeba rezervovat předem. Z 90 míst je zatím rezervovaných zhruba 40," sdělila Deníku mluvčí muzea Kateřina Procházková.