Naši respondenti odpovídali na otázku ještě v době, kdy nebylo známo, že otevření pobytového střediska v Králíkách ministerstvo odložilo.

DANIEL DOSTRAŠIL
správce sboru jednoty bratrské, Ústí n. O.
Myslím, že otázka patří porotci Pavlovi. Já jen mohu říct, že když jsem před lety pracoval jako tlumočník z francouzštiny, jezdil jsem i do ubytovacích zařízení pro žadatele o azyl v Bělé a v Teplicích, a nikdy jsem se nesetkal s problémy, se stížnostmi, konflikty. Vždy jsem měl to štěstí tlumočit pro lidi, kteří utekli před hroznými životními podmínkami a začínali u nás nový život. Jednoho Zaiřana jsme i pozvali na víkend k nám domů a našli jsme v něm přítele. Jen osobní zkušenost a v mém případě – pozitivní.

LUDMILA MAREŠOVÁ
KESSELGRUBEROVÁ
středoškolská učitelka, Česká Třebová
Dovedu. Králičtí i azylanti si budou dělat své a když se potkají, zachovají se obě strany slušně. Nemyslím, že by místní starousedlíci měli dělat nějaké zvláštní ústupky, sebezapření bych čekala spíš od azylantů, vždyť oni jsou v pozici žádajícího, oni chtějí bezpečí a šanci na slušný život. Doufám, že se jim tohoto může v našem státě dostat, a to ku prospěchu obou stran, naší i jejich.

PAVEL STRNAD
ředitel kulturního domu Na Střelnici, Králíky
V Králíkách celý život bydlím a pracuji, ale takhle rozdělené městečko nepamatuji. Ještě k nám nevstoupila ani jedna noha žadatele o azyl a už se bojíme, spíláme, nadáváme si a vyhrožujeme. Bezproblémové soužití to rozhodně nebude, ale k tomu nepotřebujeme azylanty, to si, jak vidno, umíme zařídit sami, bohužel… Je na nás, jak se s problémy vyrovnáme, co budeme od státu požadovat jako kompenzace a čeho dosáhneme v oblasti bezpečnosti, zdravotnictví, školství atd. Takže klid, nevytvářejme drby, pomluvy a paranoidní scénáře, ale na druhou stranu nedělejme žádné zbytečné ústupky, nemáme k nim důvod.

HANA CHVÁTILOVÁ
ředitelka ZUŠ Petra Ebena, Žamberk
Vzpomínám si na mohutné diskuze kolem proměny kasáren v Kostelci nad Orlicí v centrum pro azylanty. Většina těch nejhorších obav se nenaplnila. Ale teď je jiná, řekla bych vyhrocená, situace. Všichni máme oprávněné obavy. Pokud se ale bude jednat o uprchlíky skutečně žádající u nás o azyl, bude situace jiná a lepší. Doufám, že snaha o přizpůsobení a asimilaci přijde hlavně ze strany uprchlíků a Králičtí občané ji podpoří pouze tolerancí. Ale – kdo ví. Když si do kurníku místo slepic nasadíte havrany, musíte počítat s problémy!

MARTIN VÍDENSKÝ
vlakvedoucí osobních vlaků, básník, Letohrad
Řekl bych, že tato otázka je trošku nešťastně položena. Azylanti (žadatelé o azyl) by si měli v první řadě uvědomit, kdo je v této zemi pánem a kdo pouze hostem. Pokud se budou chovat v souladu s místními zákony, pravidly a normami, neviděl bych v jejich soužití s obyvateli Králík a okolí problém. Pokud se nepřizpůsobí, musí počítat s patřičně razantními opatřeními ze strany policie. Obyvatelům Králík není co závidět, přesto bych doporučoval, aby se pokusili tyto lidi přijmout vlídně, laskavě a s určitou tolerancí (v mezích zákona). Hlavně žádné poníženecké ústupky…