Začaly páté TECHNOhrátky

Pardubice - Do podzimní části pátého ročníku vstoupily včera TECHNOhrátky ve Střední průmyslové škole elektrotechnické a Vyšší odborné škole Pardubice. Nabídka „oborů budoucnosti“ přilákala do největší střední školy v regionu více než 130 žáků z devíti základních škol. Do projektu, který má motivovat školáky k volbě technických a odborných profesí, se tak zapojilo celkem téměř 7700 zájemců o obory z oblasti strojírenství, elektrotechniky, stavebnictví, gastronomie, služeb, zahradnictví a zemědělství.

Pro spinálku najeli 270 kilometrů

Košumberk - Účastníci benefiční akce Kilometry pro spinálku, která se konala během soboty v Hamzově léčebně na Košumberku, ujeli na motomedech, handbicích a ergometrech téměř 270 kilometrů a na plánovanou rekonstrukci zdejší spinální rehabilitační jednotky vybrali 5800 korun. Včera to uvedli pořadatelé. Ujet si svůj podíl přišlo na 60 zájemců, včetně ředitele léčebny Václava Volejníka. Součástí akce bylo také seznámit veřejnost s prevencí míšního poranění a představit kompenzační pomůcky.

Policie varuje, buďte obezřetní

Svitavsko - Není to tak dávno, co policie řešila podvody na seniorech. Společným jmenovatelem byla smyšlenka o rodinném příslušníkovi v nouzi. Podvodníkům se podařilo vylákat značnou finanční částku. Proto policie včera zejména seniory varovala, že podnikavost těchto lidí nezná mezí. Snaží se získat důvěru starších lidí. Vydávají se za zaměstnance pojišťoven, plynáren, energetických závodů a jejich vystupování bývá věrohodné. Obvykle je jich víc, jeden upoutá pozornost, aby druhý mohl vniknout do bytu.

Vítěz soutěže se učil v Chrudimi

Chrudim - Chrudimská průmyslovka se může chlubit nejšikovnějším mladým obráběčem v republice. Vítězem celostátní odborné soutěže České ručičky - KOVO JUNIOR 2017 se totiž stal Miroslav Slejška, který je absolventem Střední průmyslové školy v Chrudimi. „Jsem rád, že si naši absolventi uchovávají vztah ke škole a snaží se to, co se naučili, předávat dalším generacím,“ uvedl ředitel chrudimské školy František Mihulka. Oceněný absolvent teď pracuje v malé strojírenské firmě ve Slatiňanech. „O naši profesi je velký zájem. Já sám jsem měl ke konci studia celkem šest pracovních nabídek,“ říká Miroslav Slejška.