Podobně je tomu v některých obcích, kde třeba nejsou komunikace tak dobře udržovány a sníh se na kolech aut znovu vytahuje na vozovky," vysvětluje Miloslav Křivský z hlineckého cestmistrovství Správy a údržby silnic Pardubického kraje.

Úklid uvnitř některých obcí komplikují také nevhodně parkující auta. Například v Krouně. „Velmi mě mrzí, že mnoho občanů nerespektuje určitá pravidla, jež jsou pro kvalitní údržbu silnic důležitá. Například se velmi často naši řidiči setkávají s automobily zaparkovanými na krajích komunikací. V těchto případech hrozí, že radlice za traktorem může poškodit automobil. Silnice je v těchto místech špatně prohrnutá a v některých případech se traktor na určitá místa komunikace nedostane vůbec.

Chtěl bych upozornit, že pokud nedojde k nápravě, nebudeme místa, kam se traktor nedostane nebo kde bude hrozit nebezpečí poškození vozidla, prohrnovat," uvedl starosta Krouny Petr Schmied. Ten také prostřednictvím obecních webových stránek občany obce požádal, aby sníh ze svých prostranství neodklízeli na komunikace, protože tím zužují průjezdnost vozovky. „Každý může sníh od svého domu umístit na zahrádku nebo na jiné volné prostranství," doporučuje starosta.

Přes tyto drobné potíže lze zatím konstatovat, že silnice i obecní komunikace se na Hlinecku daří udržovat v dobrém stavu. Silnice I. třídy tady včera byly sjízdné bez omezení a silnice II. a III. třídy se zvýšenou opatrností