Park a arboretum se uzavírá

Luže - Ve čtvrtek 18. října se koná 15. ročník Podzimního zavírání Hamzova parku a arboreta v Luži. V konferenčním sále Hamzovy léčebny bude pro návštěvníky připraven program už od 14 hodin. S přednáškou „Odkud se k nám dostali a kde byli prvně vysazeni“ vystoupí Václav Větvička. Navazovat bude vysazení stromu Václava Větvičky a procházka po parku. Akci ukončí autorské čtení z Knihy o Hamzově arboretu. Park a arboretum je nejen krásným přírodně krajinářským parkem a bohatou sbírkou dřevin, ale působí i léčebně, terapeuticky.

Tančí pro děti

Pardubice - V Pardubicích vrcholí mezinárodní festival Děti světa tančí pro mír. Účastní se ho nejlepší mladí tanečníci z Argentiny, Kolumbie, Kostariky, Paraguaye, Peru, Francie, Polska, Slovenska a Srbska. Česko zastupují například i pardubické folklorní soubory Perníček a Radost. V sobotu od 18 hodin se ve Východočeském divadle uskuteční závěrečný benefiční večer „Děti pomáhají dětem“. Během něj se koná dražba předmětů typických pro zúčastněné země, výtěžek půjde na pomoc postiženým dětem z Pardubic. Loni se festival konal v Mexiku, příští rok se přesune do Panamy.

Nad voskové srdce přibudou zrcátka

Litomyšl - Už jen poslední dny mají lidé, kteří chtějí přispět do nové instalace Více srdce pro Václava Havla v zámeckém sklepení v Litomyšli. Do 18. října ještě mohou zasílat na Smetanovu Litomyšl svá malá osobní zrcátka i s příběhy a vzkazy. Poté začnou autoři voskového srdce Roman Švejda a Lukáš Gavlovský s instalací ve sklepení, kdy na klenutou zeď nad srdce upevní stovky malých zrcátek. Potřebují zhruba 1500 zrcátek, tak neváhejte a ještě posílejte. Nová instalace se veřejnosti otevře 27. října, den před 100. výročím vzniku Československé republiky.

V Jablonném se ohlédli za stoletím.
Vrátí se do dob první republiky