VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Středy doktora Středy: Hřejivé potraviny přijdou v zimě vhod

Východní Čechy – V posledních dnech do našich končin dorazila konečně zima s teplotami kolem nuly a s nočními mrazy. Je na čase z hloubky skříní vytáhnout teplé kabáty, šály, čepice a rukavice. Jenže mnohdy nás ani to nezahřeje a máme pocit, že snad zmrzneme.

2.12.2015
SDÍLEJ:

Doktor Leoš Středa.Foto: Michal Horák

Co s tím, když je nám pořád zima? Jde tomu nějak předcházet? Ano, jde. Je to možné s pomocí vhodných potravin a skladby jídelníčku.

Prohřívání organizmu potravinami vychází z tradiční čínské medicíny. Ta doporučuje přijímat během zimního období co nejvíce tepelně upravených jídel, a to například i k snídani. Proto neváhejte a s chutí si ráno dopřejte ovesnou kaši s oříšky, sušeným ovocem a trochou medu. Dále by v denním menu neměla chybět polévka, nejlépe vývar se zeleninou a masem.
K zahřátí přispívají také některé druhy koření. Skvělý je v zimě především zázvor, který nejen organizmus ohřeje, ale také obsahuje spoustu zdravých látek. Ty napomáhají v boji proti virovým onemocněním, kterých je kolem nás spousta hlavně v chladném počasí. Obdobný vliv na lidské tělo má i skořice. Ta v zimě nachází uplatnění nejen v různých moučnících a sladkých pokrmech, ale i v horkých nápojích, jako je punč nebo svařené víno. Skořice navíc přispívá ke snižování hladiny cukru v krvi, což zaručí delší pocit nasycení.

Zelenina by se neměla konzumovat v syrovém stavu, protože tak má spíše ochlazující efekt. Vhodnější pro zahřátí je zeleninu tepelně zpracovat. Nejlepším způsobem přípravy je vaření v páře, popřípadě lehké restování bez tuku. Pouze tak lze docílit zachování nejvíce vitamínů a minerálů. Vyhýbat bychom se v zimě měli také salátům a tropickým plodům, které nejvíce ochlazují organizmus.
Mezi zeleninu, kterou je dobré si v zimním období připravovat, patří pórek, cibule, česnek nebo křen. Jedná se hlavně o aromatickou zeleninu, která nejenom zahřeje, ale také povzbuzuje chuť k jídlu. Také napomáhá k odstraňování zácpy a podporuje správné trávení. Celkově urychluje chod organizmu.
Kromě potravin, které dokážou náš organizmus zahřát, existují také ty, které nás spíše ochlazují. Do této kategorie patří například kravské mléko, čekanka, rajčata, okurky, cukety, tropické a subtropické ovoce, ovocné šťávy anebo houby.

Ne všechna jídla jsou však vyhraněná a jsou mezi nimi i taková, která jsou považována za neutrální. Ty se mohou konzumovat v zimě spolu s hřejivými potravinami. Mezi neutrální potraviny patří například telecí či hovězí maso, divočina, mořské plody, vejce, luštěniny, brambory, lékořice a med.

Autor: Redakce

2.12.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Zřícenina hradu Brandýs nad Orlicí.

Na brandýském hradě bylo živo

Újezdské babí léto 2017.
17

Folkovou hudbu nabízí léto v Újezdu už více než čtvrt století

Studenti volí raději priváty. Chtějí soukromí a komfort

Pardubice – Semestr studentům pardubické univerzity začíná 25. září, už teď však zahájili hon na ideální bydlení. Možností mají několik. Ti, kteří si potrpí na své soukromí, si pronajímají garsonky. Někteří studenti volí sdílené studentské byty, které je vyjdou levněji. Jiní se nebojí kolejí, kde jsou ve středu dění a oddávají se studentskému životu se vším všudy. 

Obětavost hráčů slavila úspěch

Svitavy – Šest bodů ze dvou zápasů proti soupeřům ze Svitavska mají na svém kontě hráči letohradského béčka. V sobotu zvítězili nad béčkem Svitav 2:1.

Pardubice chystají novou stezku Vinice - stará vojenská plovárna

Pardubice – O tom, že jsou Pardubice opravdu městem cyklistů svědčí i další cyklostezka, která přibude v parku Vinice. Nová stezka Vinice – stará vojenská plovárna bude začínat u tenisových kurtů, které se nacházejí v ulici K Vinici, a povede podél střelnice až ke stávající komunikaci v bývalém vojenském areálu. Dlouhá bude necelý kilometr.

Lanškroun uštědřil třebovským fotbalistům debakl

Orlickoústecko – Po roční pauze se opět hrálo derby mezi Českou Třebovou a Lanškrounem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení