VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Středy doktora Středy: Hřejivé potraviny přijdou v zimě vhod

Východní Čechy – V posledních dnech do našich končin dorazila konečně zima s teplotami kolem nuly a s nočními mrazy. Je na čase z hloubky skříní vytáhnout teplé kabáty, šály, čepice a rukavice. Jenže mnohdy nás ani to nezahřeje a máme pocit, že snad zmrzneme.

2.12.2015
SDÍLEJ:

Doktor Leoš Středa.Foto: Michal Horák

Co s tím, když je nám pořád zima? Jde tomu nějak předcházet? Ano, jde. Je to možné s pomocí vhodných potravin a skladby jídelníčku.

Prohřívání organizmu potravinami vychází z tradiční čínské medicíny. Ta doporučuje přijímat během zimního období co nejvíce tepelně upravených jídel, a to například i k snídani. Proto neváhejte a s chutí si ráno dopřejte ovesnou kaši s oříšky, sušeným ovocem a trochou medu. Dále by v denním menu neměla chybět polévka, nejlépe vývar se zeleninou a masem.
K zahřátí přispívají také některé druhy koření. Skvělý je v zimě především zázvor, který nejen organizmus ohřeje, ale také obsahuje spoustu zdravých látek. Ty napomáhají v boji proti virovým onemocněním, kterých je kolem nás spousta hlavně v chladném počasí. Obdobný vliv na lidské tělo má i skořice. Ta v zimě nachází uplatnění nejen v různých moučnících a sladkých pokrmech, ale i v horkých nápojích, jako je punč nebo svařené víno. Skořice navíc přispívá ke snižování hladiny cukru v krvi, což zaručí delší pocit nasycení.

Zelenina by se neměla konzumovat v syrovém stavu, protože tak má spíše ochlazující efekt. Vhodnější pro zahřátí je zeleninu tepelně zpracovat. Nejlepším způsobem přípravy je vaření v páře, popřípadě lehké restování bez tuku. Pouze tak lze docílit zachování nejvíce vitamínů a minerálů. Vyhýbat bychom se v zimě měli také salátům a tropickým plodům, které nejvíce ochlazují organizmus.
Mezi zeleninu, kterou je dobré si v zimním období připravovat, patří pórek, cibule, česnek nebo křen. Jedná se hlavně o aromatickou zeleninu, která nejenom zahřeje, ale také povzbuzuje chuť k jídlu. Také napomáhá k odstraňování zácpy a podporuje správné trávení. Celkově urychluje chod organizmu.
Kromě potravin, které dokážou náš organizmus zahřát, existují také ty, které nás spíše ochlazují. Do této kategorie patří například kravské mléko, čekanka, rajčata, okurky, cukety, tropické a subtropické ovoce, ovocné šťávy anebo houby.

Ne všechna jídla jsou však vyhraněná a jsou mezi nimi i taková, která jsou považována za neutrální. Ty se mohou konzumovat v zimě spolu s hřejivými potravinami. Mezi neutrální potraviny patří například telecí či hovězí maso, divočina, mořské plody, vejce, luštěniny, brambory, lékořice a med.

Autor: Redakce

2.12.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Kanadská borůvka

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Cykloakce a pochod Lanšperským panstvím.

Víkendové dění v regionu pohledem redaktorů Deníku

Heydrichiáda v ulicích města? Jen jako

Pardubice - Pardubice se v sobotu vrátily do roku 1942. V ulicích rachotily německé motorky a zněly skotské dudy.

Manévrem poslal tři lidi do nemocnice

Koclířov - Špatně dopadl nápad řidiče osobního auta Dacia, když se pokoušel v sobotu po třetí hodině odpoledne otočit na křižovatce silnice I/35 a III/36824 u Koclířova.

Dva tonoucí. Jen jeden měl štěstí

Mělice, Opatovice nad Labem - Dvakrát tento víkend vyjížděli záchranáři k případu tonoucích osob. Úspěšní byli pouze jednou.

AKTUALIZOVÁNO

Nehoda v Čankovicích: Dvě auta, devět zraněných, jedno úmrtí

Čankovice - Záchranáři i s vrtulníkem zasahovali u čelního střetu dvou aut. Nehoda si bohužel vyžádala jeden lidský život

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies