Nejedná se o klasické tablety, které se polykají, ale o tzv. kousací tablety. O jejich vlastnostech a účincích na zdraví si přečtěte na následujících řádcích.
Vlákninové tablety jsou skvělým pomocníkem při hubnutí v rámci některé redukční diety, užívat je ale můžete i v době, kdy hubnout nepotřebujete. Zkrátka a dobře, vlákninu potřebuje každý bez ohledu na tělesnou hmotnost.
V našich končinách je obecně konzumace vlákniny pod padesáti procenty doporučené denní dávky. Každý den bychom měli přijmout kolem 30 gramů této živiny. Běžný dospělý Čech však sní pouhých 12 gramů, což je opravdu velmi málo.

Stručně shrňme pozitivní účinky vlákniny pro ty čtenáře, kterým unikly předchozí články. Vláknina je velmi důležitá pro správné zažívání. Čistí organizmus od škodlivých usazenin a podporuje peristaltiku neboli pohyb střev. Navíc vláknina napomáhá 
k snižování hladiny cholesterolu v krvi, udržuje stálou hladinu krevního cukru a její konzumace se považuje za prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Mezi další výhody patří fakt, že vláknina velmi dobře zasytí a pocit sytosti vydrží po dlouhou dobu. To se hodí především při redukci nadváhy.
Vlákninové tablety nemají s těmi klasickými tabletami (například proti bolesti) nic společného. Při užívání těchto kousacích tablet je velmi důležité je před spolknutím rozkousat, jak již název napovídá.
Pouze pokud je dobře rozkoušeme a poté dostatečně zapijeme čistou vodou, mohou odvést svoji práci správně. 
V žaludku taková rozžvýkaná tableta začne vstřebávat vodu a postupně nabobtná. Tím nám zaplní částečně žaludek a následná konzumace klasického jídla nebude tak veliká, což povede k příjmu menšího množství kalorií.

MUDr. Leoš Středa říká: „Nejde o žádné „zázračné" tablety na hubnutí. Hlavní efekt vlákninových tablet je v potlačení hladu a navození pocitu sytosti. Vláknina v žaludku bobtná, naplní ho a přitom nedodá kalorie navíc. Některé diety omezují přísun vlákniny do organismu, takže u někoho může vznikat sklon k zácpě. Vlákninové tablety jsou ideální prevencí zácpy a celkově příznivě působí na trávicí trakt."

Vlákninové tablety by nikdy neměly nahradit celou porci jídla. Vždy by se mělo jednat pouze o doplněk klasické stravy. Pokud byste tabletami nahrazovali jídlo, po jejich vysazení a přechodu na normální potravu by velmi rychle došlo k jojo efektu. Proto se tablety užívají před jídlem, anebo pokud jste na cestách a nemáte po ruce žádné dietní jídlo, můžete jimi na chvíli zahnat hlad. Nemělo by se to však rozhodně stát pravidlem, právě kvůli hrozícímu jojo efektu. Je běžné, že vlákninové tablety jsou doplněny o další zdraví prospěšné látky, například vitamíny či sladkovodní řasy a další prvky.
V jedné tabletě potom do organizmu dostanete vše, co mu může v rámci dietního i nedietního režimu scházet.