Hlad po zemědělské půdě je příčinou toho, že města stále obtížněji získávají pozemky pro svůj rozvoj a realizaci svých investičních záměrů. Ať už se jedná o rozvoj bydlení nebo třeba průmyslových zón. Vedení Poličky se snaží uspokojit zájmy svých obyvatel a v tomto ohledu podniká rázné kroky. Nejen že nabízí odkup pozemků, ale sjednává i směnu parcel.

„Od jara město vykoupilo zhruba padesát metrů čtverečních pozemků. Nakupujeme za účelem směny pozemky, které je nezbytné získat od stávajících vlastníků pro další stavby v místech, kde zamýšlíme další výstavbu bytů, cyklostezek nebo rozvoj průmyslové zóny,“ sdělil starosta Poličky Jaroslav Martinů.

Lidé odolávají nabídkám spekulantů, a to nejen ze solidarity. Město nabízí seriózní ceny a hlavně platí ihned. K výměně pozemků slouží parcely, které mnohdy neleží v katastru města. Dalším nákupům se nebrání ani do budoucna.

Polička se v posledních letech neuzavřela pouze za své honosné hradby. Za posledních patnáct let se její intravilán zvětšil o 50 hektarů, na současných 250.