„O možnosti vypomáhat ve školce jsem se dozvěděla z novin asi před dvěma lety," uvedla Eliška Lokajíčková, která dlouhé roky pracovala v Semtíně, ale také prodávala. Práci s dětmi se však profesionálně před důchodem nevěnovala, až na to, že je sama maminkou. „Děti mě nabíjí energií, odcházím domů vždy s úplně jinými, lepšími myšlenkami. Také paní učitelky a paní ředitelka jsou úžasné," uvedla seniorka, která byla na konci loňského roku oceněna mezi 19 nejlepšími dobrovolníky regionu.

PATNÁCT DOBROVOLNÍKŮ
V letošním školním roce pomáhalo v devíti mateřských a dvou základních školách celkem 15 seniorů – 14 žen a jeden muž. Koalice nevládek Pardubicka (KONEP), která projekt společně s pardubickým magistrátem připravila, by ale uvítala i mnohem více seniorů, kteří mají zájem o práci s dětmi. O pomoc prarodičů totiž projevila zájem většina školských zařízení ve městě.

„Dobrovolníci nemusí mít pedagogické vzdělání, důležitá je chuť pracovat s dětmi," uvedla Lucie Křivková, koordinátorka Dobrovolnického centra KONEP.

Začaly práce na záchranu Larischovy vily v Pardubicích.
Začala záchrana Larischovy vily. Pro věžičku už ale pozdě

Senioři předkládají výpis z rejstříku trestů a doklad o zdravotní způsobilosti pracovat s dětmi. Jak často budou do školky či školy docházet, to už závisí na dohodě, obyčejně senioři vypomáhají jednou až dvakrát týdně. Hlavní nábor probíhá do konce školního roku, ale senioři se do programu mohou přidat i kdykoliv jindy během roku.

„Máme dvě babičky a jsme moc spokojení," řekla Marcela Nováčková, ředitelka pardubické mateřské školy v Brožíkově ulici, kterou navštěvují děti již od dvou let věku. „Babičky pomáhají s těmi nejmenšími. Když přijde plačtivé dítě, sednou si s ním a věnují se mu, prohlíží třeba knížky. Pomáhají také při oblékání a během pobytu dětí venku," dodala ředitelka.

Babičku by uvítala v každé ze sedmi tříd školky. „Budeme rádi za další babičky i dědečky dobrovolníky," potvrdila také Michaela Stránská z odboru sociálních věcí.

Ilustrační foto
Dopravní podnik od prázdnin zavede zastávky na znamení