Tomáš Czernin vyhrál na Jičínsku a stal se novou tváří v Senátu. Svůj šlechtický titul nepoužívá, i když má jeho rod historii dlouhou přes 
900 roků.

„Moji předkové se podíleli na budování této země, nikdy ji nezradili. Můj dědeček byl od prvního okamžiku pro nacistický režim osobou nežádoucí pro svoje aktivity v roce 1938 a 1939. Mojí povinností je v tom pokračovat a nezkazit to, co předkové vybudovali," prohlásil Czernin.

To v dalších dvou okresech, kde se volil senátor, vyhrály tradiční tváře. Na Pardubicku vysokoškolská pedagožka Miluše Horská a na Orlickoústecku Petr Šilar.

Jak hodnotili volby vítězové?

Jičín

Senátor za Jičínsko Tomáš Czernin (TOP 09+STAN) se chce v horní komoře věnovat hlavně venkovu a krajině. Proti němu kandidoval ve druhém kole starosta Jičína Jan Malý (ANO). „Hnutí považuju za divizi jisté firmy se zahraničním vlastníkem," řekl.

„Lidé si zkrátka uvědomují, že to hnutí není demokratické a že je ohrožením naší země. Doufám, že i jinde to bylo tak jako v mém případě, že se v druhém kole spojily všechny demokratické strany," řekl Czernin. Toho v druhém kole podpořili i neúspěšní kandidáti z prvního kola, Josef Táborský z ČSSD a Ivan Doležal za ODS.

Czerninův protikandidát Malý vidí za neúspěchem ANO spojenectví ostatních stran proti hnutí. „U nás to bylo třeba v Královéhradeckém kraji. Ano vyhrálo s 25 procenty, ale nakonec nemáme hejtmana a jsme v opozici," řekl Malý. Podle něj také k druhému kolu voleb nepřišli někteří jeho voliči z kola prvního.

Czerninovi se nelíbí, jak se zachází s krajinou: „Považuji celkem za nesmyslné, jak stavíme na orné půdě různé výrobny. To nám nepřinese vůbec nic."

Ústí nad Orlicí

Senátor za Orlickoústecko Petr Šilar (KDU-ČSL) obhájil podle svých slov svou funkci díky tomu, že voliči se přiklonili ke kandidátům, které znají. V druhém kole voleb zvítězil nad advokátem Janem Lipavským (ANO). „Jeho hnutí bylo ve volební kampani velmi viditelné," řekl Šilar.

„Měl jsem pocit, že stojím proti panu Babišovi. Ten byl na všech plakátech senátorů za ANO, nebylo to jednoduché. Podle mne je senát o lidech, ne o straně," uvedl Šilar.

Lipavský označil volební výsledek za očekávaný, odpovídá i prvnímu kolu. „Chci sportovně poblahopřát svému soupeři k vítězství," prohlásil. Za propadem ANO vidí spojenectví ostatních stran proti hnutí po jeho úspěchu v krajských volbách.

Šilar by se chtěl v druhém volebním období věnovat problematice rozpočtového rčení daní pro obce a města. Jejich příjmy by se podle něj měly navýšit. Chce také pokračovat ve snaze o zrušení letního času.

Pardubice

Senátorkou za Pardubicko bude nadále Miluše Horská (KDU-ČSL). Zvítězila se ziskem 70,29 procenta hlasů. Výsledek voleb podle Horské znamená, že se voliči přiklánějí ke kandidátům malých stran a lokálně známým osobnostem.

„Velké politické subjekty hodně slibují, hodně teoreticky konají, ale praxe tomu neodpovídá. Lidé důvěřují více těm, které osobně znají," řekla.