Jak však poznamenává starosta města Josef Kozel, na „plný provoz" začala pracovat až počátkem tohoto roku, kdy se podařilo navýšit stav mužů a žen v uniformě na potřebné čtyři plus jeden velitel.

„Kromě porodních bolestí, které se vznikem městské policie musely přijít, jsem s její činností spokojen, vlastní sbor strážníků nám pomohl v mnoha nezpochybnitelných situacích," uvádí Josef Kozel.

Ach to parkování

„Co slýchám od lidí, tak více než polovina obyvatel je spokojená a říkají, že je ve městě klidněji. Nejvíce je to znát asi na dopravě," poznamenává velitel strážníků Roman Charvát.

„Nejčastějšími případy, kterými se musíme zabývat, je špatné parkování, ale toho se nezbaví asi žádná městská policie. Hodně řešíme i alkohol za volantem," vyjmenovává Charvát s tím, že část šoférů, kteří si jsou svého nelegálního řízení vědomi, se dokonce pokouší hlídce ujet. Většinou své zadržení jen prodlouží a sobě útěkem v očích zákona přitíží. „Prohráli jsme jen jednou s bavorákem," doplňuje šéf strážníků.

Nejen pokuty

Hlídky však zdaleka neslouží jen k represím a pokutování. Strážníci mají také pomáhat zbavit město vyřazených autovraků. Spolupracují rovněž s rychlou záchrannou službou nebo pracovníky sociálního odboru. „Pomáhají našim pracovníkům v terénu při práci s problémovými občany nebo celou zimu prováděli monitoring lidí bez domova," vysvětluje Kozel.

Největší problém, se kterým se Městská policie Heřmanův Městec potýkala, byl nedostatek personálu. „Velmi těžko se nám sbor obsazoval, nikdo nechce jako strážník pracovat," poznamenává starosta a dodává, že problémů je v každém městě tolik, že by bylo třeba mužů a žen v uniformách mnohem víc.

Aktuálně heřmanoměstečtí strážníci hledají novou posilu. Není to proto, že by stávající člen dostal výpověď, ale jedna strážnice jim odešla na mateřskou dovolenou. Zájemci o službu starší 21 let s čistým trestním rejstříkem a maturitou mohu podávat přihlášky na městském úřadu do 31. května.