Na jaře se mistr osobně zúčastnil představení svého posledního díla s názvem Socha pro Josefa Toufara. Ta stojí v sakristii kostela sv. Víta v Zahrádce na Ledečsku. Na tomto místě osm let působil farář Josef Toufar, který v padesátých letech nepřežil výslechy Státní bezpečnosti. „Josef Toufar mě oslovil stálostí ve smýšlení. Socha je pro mě zároveň i způsob pokání," vyjádřil se na slavnostním představení Olbram Zoubek.

STUDIE SOCHY V LITOMYŠLI
Sochař s vřelým vztahem k Litomyšli poskytl autorská práva k odlití studie své poslední sochy. Toto bronzové dílo zachycuje Josefa Toufara s křížkem. „Vznikla v roce 2015 a znovu byla odlita právě pro město Litomyšl v letošním roce," prozradila pracovnice městské galerie Zuzana Tomanová.

Sochař lidských postav i dušíOlbram Zoubek se narodil 21. dubna 1926 v Praze. Jeho tvorba však hranice hlavního města překročila. Nejvíce soch lze bezesporu vidět v Litomyšli. Mezi nejznámější dílo patří Pomník obětem komunismu na pražském Újezdě. Sňal posmrtnou masku Jana Palacha. Zemřel 15. června 2017.

Olbram Zoubek byl velkým mecenášem umění, a tak i formu na odlití poskytl zcela zdarma. Stejně jako mnohá svá díla. Litomyšli věnoval velkou sbírku plastik a reliéfů z různých tvůrčích období. Byl velkým milovníkem hudby a pravidelně se účastnil koncertů festivalu Smetanova Litomyšl. Právě v průběhu této hudební slavnosti bude možné studii sochy vidět, a to ve sklepení litomyšlského zámku. Zde se nachází i stálá výstava soch Olbrama Zoubka.

„V den pohřbu umělce se expozice soch stane pietním místem, kde si budou moci návštěvníci připomenout dílo a uctít památku Olbrama Zoubka. Vzpomenout si na něj budou moci též při sledování dokumentů, které se budou ten den promítat v Klášterních zahradách," sdělila tisková mluvčí Smetanovy Litomyšle Jana Bisová.

Poslední rozloučení se uskuteční v pátek 23. června od 14 hodin v pražských Strašnicích.

Akademický sochař Olbram Zoubek oslavil v sobotu na zámku v Litomyšli své 85. narozeniny.  Popřály  mu desítky Litomyšlanů, přátel a s gratulací  přišli také politici, mimo jiné ministr kultury Jiří Besser.
Olbram Zoubek: Největší inspirací jsou ženy