Mnozí občané v dopisech starostovi a ředitelce knihovny napsali, že by mohla být po slavné spisovatelce pojmenována knihovna. „Šlo by o vyslyšení přání občanů a také o propagaci dané osobnosti i města,“ sdělila Jana Kroulíková, ředitelka městské knihovny. Ta se přejmenování nebrání, také proto, že v České republice není mnoho knihoven, které nesou jméno po slavné osobě. Výjimkou je třeba knihovna v Moravské Třebové, která má v názvu jméno Ladislava z Boskovic.

„Na Boženu Němcovou naše knihovna nezapomíná, několikrát jsme se jí věnovali například v přednáškách profesorky Jaroslavy Janáčkové, přední odbornice na tuto spisovatelku. Několik let, než ji zničili vandalové, jsme měli v knihovně umístěnou její sochu. V minulosti jsme také několikrát vystavovali různá vydání spisovatelčina stěžejního díla Babička nebo připravili výstavu o této spisovatelce,“ sdělila Jana Kroulíková.

Přejmenování knihovny může být v Litomyšli spojené se stěhováním do větších prostor. To však není aktuální. Náklady na změnu názvu by tak nemusely být vysoké. Vedení města myšlenku přejmenování nezatracuje. „Nejprve se však musíme seznámit s návrhem většího počtu obyvatel, aby případný nový název korespondoval s názorem Litomyšlanů. Vše je třeba nejprve v klidu prověřit, vyslechnout si argumenty a celou záležitost probrat s paní ředitelkou Kroulíkovou,“ uvedl k tomuto tématu místostarosta Josef Janeček.

DALŠÍ VARIANTY

Božena Němcová není jedinou osobností, po které by mohla být knihovna pojmenována. Ve hře jsou například i Josef Portman, který byl mimo jiné v minulosti knihovníkem, nebo M.D. Rettigová, která se jako spisovatelka v Litomyšli zviditelnila mnohem více. Té však už ve městě prostor věnován je.