VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pohlreich: Gastronomie na tom nikdy nebyla tak dobře

Pardubice /ROZHOVOR/ - Když se řekne kuchař a show, většině lidem hned naskočí třetí výraz do trojice - jméno Zdeněk Pohlreich. V sobotu své umění předvede na závodišti během Bosch Fresh festivalu. Deník mu položil několik otázek.

17.6.2017
SDÍLEJ:

Zdeněk Pohlreich na Gurmánském festivalu.Foto: DENÍK/Luboš Jeníček

V posledních letech se kvalitě jídla v restauracích i samotných potravin věnuje čím dál více pozornosti. Jak to vidíte vy, zlepšuje se úroveň české gastronomie?
Samozřejmě se to zlepšuje, a to dost zásadně. Myslím, že v současné době je to ve stavu, kde to historicky nebylo nikdy.

Na Bosch Fresh festivalu znovu předvedete dvouhodinové live cooking show na hlavním pódiu a povedete kulinářský workshop. Která disciplína je vám bližší?
Cooking show na pódiu mě baví o něco víc. Je tam víc prostoru a svobody něco předvést. Ale každá show je jiná a nedá se to moc srovnávat. Ve workshopu pro nikoho nevaříte, vaříte společně s lidmi, kteří se přihlásí. Jste jim blíže a celé je to intimnější a interaktivnější.

Co se vám na téhle akci líbí, že se na ni vracíte?
Spousta lidí, spousta dobrého jídla a výborná společnost. Je pravda, že různých food festivalů je poslední dobou jako hub po dešti, ale já mám rád určitou úroveň a kvalitu, proto si vybírám. Navíc se mi líbí záměr dovézt dobrou gastronomii do regionů a měst, kde třeba není běžně v restauracích taková možnost ochutnat netradiční speciality…

Čím si vysvětlujete boom různých festivalů jídla a obrovský zájem o ně?
Lidi potřebují něco reálného, co můžou sami ovlivnit. Ty ostatní věci je buďto už nezajímají, nebo je už přestaly bavit. Taky se zlepšila úroveň festivalů i jejich propagace a počet.

Kde berete inspiraci pro nové recepty?
Hlavně v surovinách, které mám k dispozici, a taky v mé chátrající paměti.

Dovedl byste si před patnácti lety představit, že kuchař může být v ČR celebritou, která bude vystupovat před tisíci lidmi na velkém pódiu?
Upřímně řečeno to překonalo mé nejdivočejší představy o vývoji gastronomie u nás. Na druhé straně si uvědomuju, že to má svoji logiku. Je to tak v celém světě a my prostě jen následujeme příklady ze zahraničí. V tomhle případě je to určitě dobře. (mt)

Autor: Redakce

17.6.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kanadská borůvka

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Cykloakce a pochod Lanšperským panstvím.

Víkendové dění v regionu pohledem redaktorů Deníku

Heydrichiáda v ulicích města? Jen jako

Pardubice - Pardubice se v sobotu vrátily do roku 1942. V ulicích rachotily německé motorky a zněly skotské dudy.

Manévrem poslal tři lidi do nemocnice

Koclířov - Špatně dopadl nápad řidiče osobního auta Dacia, když se pokoušel v sobotu po třetí hodině odpoledne otočit na křižovatce silnice I/35 a III/36824 u Koclířova.

Dva tonoucí. Jen jeden měl štěstí

Mělice, Opatovice nad Labem - Dvakrát tento víkend vyjížděli záchranáři k případu tonoucích osob. Úspěšní byli pouze jednou.

AKTUALIZOVÁNO

Nehoda v Čankovicích: Dvě auta, devět zraněných, jedno úmrtí

Čankovice - Záchranáři i s vrtulníkem zasahovali u čelního střetu dvou aut. Nehoda si bohužel vyžádala jeden lidský život

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies