Léto je časem, kdy lze na silnicích potkat větší množství cyklistů než jindy. Každý, kdo sedá na kolo, by si však měl uvědomit, jaká jsou základní pravidla silničního provozu.  Například kombinace alkoholu a jízdního kola není dobrou volbou. Mnozí si však myslí opak. Jaké pak pro ně musí být zjištění, když je zastaví policejní hlídka a vysvětlí jim důsledky jejich jednání.

Své o tom ví například cyklista, který začátkem prázdnin nezvládl řízení kola a havaroval nedaleko Opatova. S největší pravděpodobností nezvládl udržet rovnováhu. Při pádu utrpěl lehké zranění, které mu bylo v nemocnici ošetřeno.

Příčina byla nasnadě. „Ze strany policistů byla provedena dechová zkouška, která u cyklisty prokázala pozitivní hodnoty ve výši 1,73 a následně 1,56 promile,“ sdělil policejní mluvčí Ondřej Zeman.

ZÁLEŽÍ NA MNOŽSTVÍ

Kromě šrámů na těle, teď sedmatřicetiletému muži hrozí pokuta v rozmezí 25 až 50 tisíc korun. Pokud by měl v krvi méně než promile alkoholu, byl by trest nižší. Zákon o silničním provozu stanoví sankci v rozmezí 2,5 až 20 tisíc korun. „Lidé si často neuvědomují, že cyklista i jezdec na koloběžce se rovná řidič. Vztahují se tak na ně pravidla silničního provozu,“ upozornil policejní mluvčí.

Stejně jako za volant, nepatří ani za ředítka telefon. Pokuta za nedodržení tohoto pravidla je až do výše dva tisíce korun.

Policisté také připomínají, jaké platí pravidlo pro užívání ochranných přileb. Tato povinnost je zákonem určena všem do věku 18 let. Děti do 10 let musí mít na vozovce doprovod starší 15 let. Menší děti se mohou svést na sedačce nebo ve vozíku, který je k tomu určený. I zde se hodí zopakovat jednoduchá pravidla. „V sedačce může sedět dítě do 7 let. Je možné přepravovat i dvě děti zároveň, ale jen do věku 10 let každého z nich,“ vysvětlil Zeman.

Prázdniny lákají k setkání s přáteli, které se často neobejdou bez dobrého jídla a také alkoholu. Kolo či koloběžka jsou pak typickými dopravními prostředky k návratům domů. Taková cesta se však může dost prodražit. Ušetřit je přitom při setkání s dopravními policisty tak jednoduché. Stačí být střízlivý.