Fasáda potřísněná barvou, nechápavé pohledy a ve výloze nevinně vyhlížející plakátek o noční hře Pronásledovaní křesťané na útěku. Místo Rodinného centra Kašpárek se tentokrát stal terčem útoku kostel Zvěstování Panny Marie 
v pardubické Klášterní ulici.

„V tomto případě nebyly na místě žádné adresné výhrůžky. Událost tedy evidujeme jako samostatný skutek. Prozatím jako trestný čin poškození cizí věci," uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

A co na celou událost říká arciděkan Římskokatolické farnosti Antonín Forbelský, pod jehož správou je i pardubický kostel Zvěstování Panny Marie? „V této záležitosti jsme už kontaktovali policii. Je to nepříjemné, člověka to nepotěší. Bohužel to není první takový čin," prohlásil arciděkan Římskokatolické farnosti.

JEN VANDALISMUS?

„Policie konstatovala, že jde o poškození cizí věci. V tuto chvíli vyčíslila škodu na deset tisíc korun, ale je třeba si uvědomit, že se jedná o památkově chráněný objekt. Proto jsme oslovili i památkáře, aby nám poradili, jak tuto situaci co nejlépe vyřešit," poznamenal Antonín Forbelský, který událost nahlásil také pojišťovně.

Cákance 'krve' se v Pardubicích objevily zase. Tentokrát se cílem útoku stal kostel Zvěstování Panny Marie.

„Přiznám se, že jsem nepřemýšlel o tom, kdo takovou věc spáchal. Nemyslím si, že bych osobně někoho dráždil. Beru to zkrátka jako vandalský čin," sdělil Deníku arciděkan Římskokatolické farnosti. „Otázku možného pachatele necháváme na policii," dodal.

SOUVISÍ NĚJAK ÚTOKY?

Oba útoky spolu policie nespojuje, ale společné znaky se přímo nabízejí.

Barva, kterou zatím neznámý pachatel nebo dokonce skupina poničila čelní stranu kostelíku, vypadá totožně jako ta, jakou bylo polité centrum Kašpárek, byť v podstatně menším rozsahu. Navíc, útok přišel měsíc poté, co bylo terčem Rodinné centrum Kašpárek. V jeho případě však dosud žádné nové zprávy nejsou.

KAŠPÁREK MÁ KLID

„Byla jsem se na místě podívat. Barva na kostelíku vypadá podobně jako ta, kterou jsme měli na fasádě centra. Od té doby je ale naštěstí klid," podotkla šéfka Rodinného centra Kašpárek Olga Pavlů.