Program plný vědy, techniky, zajímavostí a vědeckých hrátek dnes od 16 hodin do půlnoci čeká na návštěvníky pardubického zámku. Koná se tam totiž Noc mladých výzkumníků.

„Jednou z hlavních letošních atrakcí je virtuální realita. Náš akademik Petr Doležel vezme zájemce hned na několik výletů – třeba na vrcholky hor či do jeskyní. Další novinkou je i laserová prolézačka, kterou mohou vyzkoušet jak děti, tak dospělí. A po setmění budou moci všichni pokreslit zdi pardubického zámku světelným graffiti. Chemici nabídnou nové pokusy a chybět nebudou ani hlavolamy, rébusy matematiků či zábavné ekonomické kvízy," uvedla organizátorka akce Iva Svobodová z Oddělení propagace a vnějších vztahů Univerzity Pardubice.

Odborníci z dopravní fakulty pomohou zjistit podstatu čárových kódů, restaurátoři z Litomyšle nabídnou možnost vyzkoušet si, z jakého materiálu jsou brýle, nůž, tužka a další věci, a to pomocí mobilní roentgeno-fluorescenční analýzy. Zdravotníci z fakulty zdravotnických studií přidají nejrůznější zdravotnické a preventivní modely a seznámí návštěvníky s vývojem dítěte v prenatálním stavu. Zájemci si na památku budou moci vyrazit vlastní minci, vyzkoušet si Braillovo písmo nebo si zahrát stolní hry pro nevidomé s hlasovým výstupem.

Chemie i fyzika

Pardubické střední školy návštěvníky vtáhnou do svých chemických pokusů nebo předvedou radioaktivitu pomocí digitální kamery, která ukáže ionizující záření nebo radioaktivitu uranového skla.

„Součástí bohatého podvečerního a večerního programu budou i zahajovací fanfáry v podání studentů pardubické konzervatoře. Východočeská galerie a muzeum navíc zpřístupní některé výstavy rovněž až do večera," dodala Svobodová.