Sto osmdesát stránek má dokument, který nastiňuje budoucnost pěti nemocnic Pardubického kraje.

„Proběhne smysluplné sdružování kapacit pracovišť, která nejsou dostatečně využívána nebo odborně zajištěna," shrnul ředitel Nemocnic Pardubického kraje Tomáš Gottvald. Někde se kraj chystá snížit počet akutních lůžek, jinde zase sloučit jednotky intenzivní péče různých oborů.

O změnách se uvažuje například v Litomyšlské a Svitavské nemocnici, kde mohou být sloučeny primariáty chirurgie. Hovoří se také o redukci lůžkových oddělení ORL. Naopak ambulance mají být celkově posíleny, stejně jako jednodenní péče v chirurgických oborech a také systém denních stacionářů – kdy je pacientům péče poskytována jen přes den a noci tráví doma. „Pokud se nestane zázrak, bude v nemocnicích chybět personál. Náborové akce směřujeme už i na východ od České republiky," dodal k největšímu problému Tomáš Gottvald.

Zkrácená verze dokumentu, na němž spolupracovalo přes 150 zdravotníků a členů managementu nemocnic, má být nejpozději do konce tohoto týdne zveřejněna na webu Nemocnice Pardubického kraje, aby se s ním mohli seznámit i pacienti.

Budoucnost nemocnic: posílení ambulancí a vznik stacionářů

Číslo dne: 2 miliardy
Dvě miliardy korun. To je součet chystaných investičních akcí do zdravotnictví v Pardubickém kraji do roku 2020.

Co chystá Pardubický kraj v pěti nemocnicích?

Pardubická

Bude vybudován centrální urgentní příjem s centralizací akutních chirurgických oborů a intenzivní péče. Program počítá se vznikem dalších specializovaných center: s vybudováním cerebrovaskulárního a traumatologického centra, nebo center pro léčbu psoriázy a diabetu, ale také s otevřením hematologického centra a centra digestivní endoskopie. Vytvoří se denní stacionáře pro interní oddělení, dětské oddělení a chirurgické obory, vzniknou nová akutní geriatrická lůžka či lůžka dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče. Vybudován bude i nový pavilon psychiatrie a psychologie a parkovací dům. Dojde k rekonstrukci několika budov, zvýší se počet lůžek následné péče.

Chrudimská

Dojde k rekonstrukci příjmového traktu nemocnice či gastroenterologického pracoviště, zvýší se počet lůžek následné péče. Vznikne zde laparoskopické centrum na chirurgii a denní stacionáře pro interní, dětské a chirurgické obory. Počítá se také s vybudováním ambulance pneumologie, infekční, ORL nebo geriatrické ambulance. Budou se také hledat nové možnosti parkování pro klienty lékárny.

Orlickoústecká

Bude vybudován nový centrální urgentní příjem s centralizací intenzivní péče, vzniknou nová lůžka následné péče. Při dětském oddělení bude zřízen denní stacionář. Nemocnice také zavede iktový program. Bude zde otevřena dermatovenerologická, anesteziologická, geriatrická nebo infekční ambulance.

Svitavská

Postaví se nový pavilon lůžkové péče, zvýší se počet lůžek následné péče, vytvoří se denní stacionáře pro interní, dětské a chirurgické obory. Bude zřízena infekční, dermatovenerologická nebo geriatrická ambulance.

Litomyšlská

Rozvoj čeká ortopedické oddělení. Chirurgie a oční oddělení se zaměří na výkony jednodenní chirurgie. Budou zde vybudovány ambulance pneumologie a ftizeologie, dále pak infekční, ORL nebo geriatrická ambulance.

Zvýší se počet lůžek následné péče. Sladí se pracovní doba lékárny s pracovní dobou lékařské pohotovosti.