Na která motorová vozidla máte řidičák?
Mám řidičák na všechno, na traktor i na náklaďák, s tím jsem taky jezdila, ale jen chvíli. To je náročnější, člověk je věčně pryč.

Jak jste se dostala k řízení autobusu, byl to váš sen?
Jsem vyučená prodavačka, na průmyslovku, kam jsem chtěla, jsem se totiž nedostala. Prodávala jsem jen krátce, potom dělala ve fabrikách. Ale furt mě to táhlo za volant.
K řízení autobusu mě vlastně přivedla nezaměstnanost. Odvahu udělat si papíry i na autobus jsem hledala dlouho. Pak jsem si řekla, že když je mám na náklaďák, musím to zvládnout. Tak jsem se odhodlala a su ráda, že jsem do toho šla.

Co na to vaši blízcí, rodina?
Podporují mě, vědí, že k tomu tíhnu. I oni mě k tomu dotlačili, protože jsem o tom stále mluvila. Měla jsem v nich velkou podporu.

Jak vzpomínáte na první jízdy?
Byla tam trochu nervozita. Ježdění jsem se nebála, spíš toho, jak budou reagovat lidi, až uvidí ženskou za volantem, jak mě přijmou. Přála jsem si, aby nikdo neřekl: ´Do toho autobusu nevlezu´.
Navíc jsem dostala okres, který jsem neznala, protože pocházím ze Starého Města. Ale zase mám dobrou paměť, takže mi to nedělalo problém, stačilo trasy párkrát projet. Jezdím hodně na Vysokomýtsku, ze Žamberku do Rokytnice a na Ústecku do Čermné.

A řekl někdo tu větu, které jste se obávala?
Ne, naopak. Lidi jsou milí, usměvaví, každý chválí. I chlapi kolegové mě přijali výborně. Jak něco potřebuju, pomůžou, rádi poradí. S žádnou negativní reakcí jsem se nesetkala. Ženský nastupují a říkají: ´To jsem ráda, že jedete vy, mně se s vámi tak dobře jezdí.´ Někdo to třeba okomentuje: ´Jé, paní za volantem, to jsem ještě neviděl.´ Ale říká to v dobrém.

Kromě skvělých řidičských schopností a umění komunikovat s lidmi, co ještě vaše profese obnáší? Musíte umět vyměnit kolo a podobně?
Žárovky už jsem měnila několikrát. Ale kola si nevyměňujeme, na to voláme servis. Ale když se dělá řidičák, je tam otázka, jak se vyměňuje kolo. Určitě bych to zvládla.

Máte nějaké další řidičské ambice?
Vzduch by mě taky lákal, ale jsem spokojená s tím, co mám. Neměnila bych.