Na významného českého panovníka zavzpomínají například v Potštejně. „Uspořádali jsme na toto téma hned několik zajímavých akcí, které se konají po celé léto. Tomuto tématu se budeme věnovat především na hradě," uvedl starosta obce Petr Dostál.
Na potštejnském hradě, který je velice úzce spjat právě s osobou Karla IV., mohou příchozí zhlédnout například razírnu historických mincí. V červenci vypuknou speciální noční hrané prohlídky a návštěvníci zde budou moci vidět dobytí hradu Karlem IV., na místě nebude chybět ani jeho rytířská družina. Na téma Karla IV. byla uspořádána také Floriánkova stezka při tradičním pochodu Přes tři hrady. Tématické prohlídky čekají návštěvníky také na potštejnském zámku, i tady se setkají s českým králem.
Zajímavosti ze života českého krále se dozvědí také obyvatelé Týniště, o životě významného panovníka bude vyprávět 17. května v místním kulturním domě Čestmír Brandejs. Královskou výpravu chystají 20. května také v Opočně.
STŘÍPKY Z HISTORIE
Z historie hradu: na Potštejnsko se vydala skupina vladyků s rodinami a čeledí. Vedl ji Procek, syn Půty z Křivic, s bratrem Půtou. Zdejší hrad založili někdy po roce 1200. První písemná zmínka o stavbě je ze začátku 14. století.
Roku 1310 odjel Půta na sněm české šlechty do Prahy, což se stalo jemu i hradu osudné. V hlavním městě se rozhádal s německým pražským měšťanem – jistým Peregrinem Pušem – který ho při nejbližší příležitosti nechal zavraždit. Půtův syn Mikuláš se pomstil a připravil o život Peregrina. Mikuláš se stal loupeživým rytířem. S bandou zlotřilců dobýval okolní tvrze a sídla, dal střežit cesty, přepadával kupce, loupil a kradl a vymáhal výkupné. Jan Lucemburský proto vyslal na hrad syna, budoucího českého krále – Karla IV.
Aby na vzpurného Mikuláše nebyl sám, vypravil s ním na cestu královské vojko. Roku 1339 byl hrad dobyt a zpustošen.
Mikuláš vypustil duši v ruinách zdiva, když byla podkopána a zřícena hradní věž. Od té doby se začalo povídat, že někde v potštejnském podzemí čeká na svého objevitele obrovský loupežnický poklad.
Po porážce Mikuláše padl Potštejn do královských rukou. Karel IV. – nyní už jako král – na něj nezanevřel a uvědomil si jeho strategickou polohu. Potštejn byl znovu vybudován; z šlechtického sídla se stala pevnost.