Ještě než se v únoru příštího roku sjedou sportovní hvězdy z celého světa do Jižní Koreje na zimní olympiádu, zasáhne slavnostní sportovní nálada Pardubický kraj. Na konci ledna se sem vypraví přes 1300 českých dětí ve věku od 10 do 16 let na Hry VIII. zimní olympiády dětí a mládeže.

Přestože do této akce zbývá ještě deset měsíců, přípravy jsou v plném proudu. Rozpočet „malé" olympiády dosahuje téměř 17 milionů korun. „Pardubický kraj přispěl ze svého rozpočtu deseti miliony korun na organizaci a 6,6 milionu korun investujeme do úprav sportovišť," uvedl hejtman Martin Netolický.

Investic, například do bezpečnostních prvků, které na místě zůstanou i po skončení dětské olympiády, se tak dočká biatlonový areál v Letohradu, areál na Větrném Vrchu, kde se budou odehrávat závody snowboardistů, nebo Buková hora.

Maskot zimní olympiády dětí a mládežeZdroj: archiv Pardubického krajeZahájení v areně

Hry v Pardubickém kraji budou trvat šest dní, a to od 28. ledna do 2. února 2018. „Všechny disciplíny se odehrají celkem na sedmi sportovištích, slavnostní zahájení se uskuteční v pardubické Tipsport areně a zakončení v kulturním domě v Ústí nad Orlicí. Olympijský dům bude v Evropském školicím centru v Litomyšli," přiblížil krajský radní pro sport René Živný.

„Pro lyžařské a snowboardové disciplíny počítáme s Bukovou horou a Větrným vrchem. Hned tři soutěže, a sice biatlon, běžecké lyžování a lyžařský orientační běh, bude hostit Letohrad," dodal Živný.

Hokejové zápasy se odehrají v Chocni a v České Třebové. Rychlobruslení, krasobruslení, šachy a taneční soutěže budou v Litomyšli.